27-10-2022

‘Mensen worden altijd en overal richting goedkope, ongezonde voeding gepusht’

Terug

Gezonde voeding is belangrijk, maar ligt niet altijd binnen ieders bereik. Mensen in armoede eten bijvoorbeeld vaak ongezonder. Maar dat heeft niets te maken met wilskracht of motivatie. “Betaalbaar en gezond winkelen vergt planning, tijd en mentale ruimte. Zaken die mensen in armoede vaak missen.”

Een uitgebreid en genuanceerd artikel op Sociaal.Net van 27/10/2022, waaraan onze vereniging T'ANtWOORD heeft meegewerkt dat sociaal restaurant t'HERT uitbaat in Turnhout.

Voor mensen in armoede is leven elke dag overleven

“Financiële stress en kortetermijnzorgen nemen al je mentale ruimte in. Voor mensen in armoede is leven overleven, elke dag. Wetenschappers noemen dit psychologie van de schaarste. Logisch dat je dan sneller bespaart op voeding. Met voedingsuitgaven kan je flexibeler omgaan dan met vaste kosten zoals huishuur, een doktersbezoek of schooluitgaven”, aldus Tine Vangroenweghe van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Sandra: “Zonder dat restaurant zou ik het niet redden. Voor drie euro kan ik niet koken.”

Sandra woont in Turnhout en werkt als vrijwilliger in buurtrestaurant 'tHERT! van onze vereniging T'ANtWOORD. Ze heeft een huishoudbudget van zestig euro per week. Gezonde voeding is voor haar een prioriteit, maar ook een grote uitdaging.

Sandra gaat vier keer per week eten in t HERT. Voor drie euro krijg je er een voorgerecht, warme maaltijd en dessert. Met verse ingrediënten. Op de toonbank ligt gratis vers fruit. Sandra werkt er als vrijwilliger in de keuken: “Zonder dat restaurant zou ik het niet redden”, bekent ze. “Voor drie euro kan ik niet koken.”

Buurtrestaurant t'HERT in Turnhout

Coördinator Chris Dielis van T'ANtWOORD: “We draaien grotendeels op voedseloverschotten van twee lokale supermarkten. Een sympathisant levert ook verse groenten uit zijn moestuin. Zo kunnen we de prijs stevig drukken. In veel sociale restaurants betaal je zes tot acht euro voor een warme maaltijd. Veel geld voor wie het niet breed heeft.”

“We bereiken vooral mensen met een beperkt budget. Ondanks onze laagdrempelige aanpak, merk je dat mensen vaak moeilijk de stap zetten. Dat valt nog meer op bij de voedselbedeling naast het restaurant. Mensen proberen zo onzichtbaar mogelijk binnen te glippen en snel weer te verdwijnen.”

Chris Dielis: “Ons restaurant maakt een verschil voor velen, al kunnen we nog groeien."

“Iedereen is van harte welkom in ‘tHERT. Ons restaurant helpt mensen even vooruit, maar je verandert natuurlijk niets aan de onderliggende armoedeproblematiek. Men moet structureler ingrijpen. Verlaag de BTW op groenten en fruit en trek de laagste inkomens op”, adviseert Chris Dielis.

“Ons publiek groeit, en wordt diverser. Vroeger zag je hier vooral mensen die al lange tijd in armoede leven. Maar steeds vaker klopt ook de lagere middenklasse aan. Door alle prijsstijgingen flirt een grote groep mensen constant met armoede. Een kapotte auto of wasmachine kan voldoende zijn om definitief kopje onder te gaan.”

‘Mensen worden altijd en overal richting goedkope, ongezonde voeding gepusht’

Lees het artikel op Sociaal.Net

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.