21-11-2022

Netwerk tegen Armoede en Vlaamse Scholierenkoepel vragen betaalbaar secundair onderwijs

Terug

De Vlaamse Scholierenkoepel stelde een adviesrapport op om meer gelijke kansen te creëren in het onderwijs. Een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten, gratis openbaar vervoer en een maximumfactuur zijn enkele standpunten. Het Netwerk tegen Armoede is blij dat er aandacht is voor het recht op onderwijs. Algemeen coördinator Heidi Degerickx gaf in De Ochtend van Radio1 op 21 november een reactie. Op 22 november was Ingrid, ervaringsdeskundigde uit één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, te zien op VTM nieuws over de hoge schoolkosten.

De Vlaamse Scholierenkoepel deed een onlinebevraging bij 580 middelbare scholieren uit de verschillende richtingen. Daaruit bleek dat de impact van de stijgende schoolkosten het afgelopen jaar vooral voelbaar was bij leerlingen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden. Het Netwerk tegen Armoede kaartte de ongelijke omstandigheden in het onderwijs ook al aan rond één september.

"De concurrentie van het beetje geld dat mensen hebben, wordt groter. Wat zal ik eerst betalen? Die vraag wordt pertinenter." legt algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx uit op Radio1. "Wij zien dat scholen heel hard hun best doen om die kosten onder controle te houden. Scholen proberen van alles doen om gezinnen die schulden op school hebben, de ene al meer dan de andere, maar ze zitten ook met de handen in het haar. Dan wordt er soms gegrepen naar praktijken die we wel willen aanklagen: ga asjeblieft niet naar incassobureaus. We zijn blij dat de Vlaamse Scholierkoepel dit nu ook onderschrijft." Ook het samenwerken met commerciële boekenleveranciers zorgt voor problemen: gezinnen komen op de zwarte lijst terecht waardoor er kinderen zonder boeken op school zitten. Daarnaast zorgt een externe tussenpartner zoals een commerciële boekenleverancier ervoor dat scholen minder zicht hebben op de financiële situatie van hun leerlingen.

Maximumfactuur

Het Netwerk tegen Armoede is blij dat de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) de ongelijke onderwijskansen ook onder de aandacht brengt. "Zij zitten vaak in de klas zonder schoolboeken, gaan minder vaak mee op meerdaagse schooluitstappen en kiezen soms zelfs voor goedkopere scholen en studierichtingen. Nochtans heeft ieder kind recht op inclusief en kwaliteitsvol onderwijs" duidt VSK in een artikel van VRT.

VSK pleit net als het Netwerk tegen Armoede voor een maximumfactuur zoals in het basisonderwijs. Dat zou ervoor zorgen dat scholen kostenbewust nadenken over hun prijzen. Daarnaast zou het de koof tussen "goedkope" en "dure" richtingen zoals STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) kleiner worden. Een ander punt op de eisenlijst van het VSK is het bevriezen van alle schoolkosten gedurende één jaar. De kostprijs per eenheid zou niet mogen stijgen tussen januari en december 2023.

Digitalisering

VSK wijst ook op de rol van de digitalisering van het onderwijs. Naast een laptop blijft de boekenfactuur hoog. Heidi Degerickx wees in De Ochtend van Radio1 op de hoge kost van invulboeken. Deze kunnen niet doorverkocht of tweedehands aangekocht worden. De hoge factuur zorgt voor ongelijkheid in het onderwijs: op 1 september start niet iedereen met de nodige boeken.

Bevriezing van schoolkosten, gratis openbaar vervoer en maximumfactuur: Vlaamse scholieren vragen dringend betaalbaar secundair onderwijs

Lees meer over het adviesrapport van de VSK

Netwerk tegen Armoede over hoge schoolfacturen: "Vooral invulboeken zijn grote kost"

Beluister het interview met algemeen coördinator Heidi Degerickx

Bekijk de ervaring van Ingrid van de vereniging Mensen voor Mensen Aalst

VTM Nieuws 22/11

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.