05-05-2022

Netwerk tegen Armoede goed vertegenwoordigd op Sociaalwerkconferentie 2022

Terug

Het Netwerk tegen Armoede was goed vertegenwoordigd op de Sociaalwerkconferentie van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin op 5/5/2022 met een aantal sprekers uit het Netwerk en uit de verenigingen. Een heel inspirerende dag met interessante workshops en gesprekken.

Inzicht in armoede

Volgende sprekers van het Netwerk tegen Armoede en uit de verenigingen gaven inzicht in armoede:

  • ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in panel tijdens openingsshow ‘s morgens
  • algemeen coördinator Heidi Degerickx in sessie ‘De zin van impactevaluatie’ met minister Wouter Beke
  • beleidsmedewerker Katty Creytens in de sessie ‘Eerstelijn van de toekomst’ en uit onze verenigingen:
  • Lieven Verlinde van Buurtwerk 't Lampeke vzw in de sessie 'Nabijheid in digitale tijden'
  • Steven Van Hemelrijk van De Zuidpoort vzw Gent in de sessie ‘COVID: De wereld herontdekt sociaal werk’
  • Marco Van Looy van Betonne Jeugd Antwerpen in de sessie ‘Wat betekent nabijheid voor jou?”

"Werk drempels weg en zorg voor een warme doorverwijzing"

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp deed tijdens het panel in de openingsshow een sterke oproep voor het wegwerken van de vele drempels en voor een warme doorverwijzing in hulpverlening en in het werken met kwetsbare mensen. Ze kreeg daarvoor een welverdiend en hartverwarmend applaus nadien.

"We krijgen van heel wat mensen uit de verenigingen waar armen het woord nemen te horen dat er hoge drempels zijn op het vlak van fysieke en digitale bereikbaarheid, maar op het vlak van schaamte en schuldgevoel om verhaal te moeten doen. Er zijn soms heel wat voorwaarden, en die zijn er vaak steeds meer en worden strenger. Mensen geraken ontmoedigd als ze geen vaste contactpersoon hebben en telkens opnieuw hun verhaal moeten doen en zich moeten blootgeven. Het is vernederend om telkens te moeten bewijzen dat je arm genoeg bent. Eens over de schaamte heen, krijg je het gevoel dat alles voor jou bepaald wordt en dat je afhankelijk wordt van de hulpverlening."

Op de vraag of er niet eindeloos doorverwezen wordt, antwoordde Cindy: "Het is niet nodig eindeloos door te verwijzen, maar wel om warm door te verwijzen. Het is belangrijk goed te luisteren naar mensen, voldoende tijd te nemen, en de sociale kaart goed te kennen om te weten waar mensen het best terechtkunnen zonder te veel door te verwijzen. Armoedeproblematiek speelt zich af op verschillende levensdomeinen. Daar roepen we op niet op te splitsen in hokjes, maar overkoepelend te werken. We willen geen speelbal zijn van verschillende diensten. Daarom zou het goed zijn één plek te hebben waar je met verschillende problemen terechtkan. Dat is vaak de sterkte van onze verenigingen dat ze helikopterzicht hebben en de problematiek in zijn geheel benaderen.
Dat is sociaal werk dat mensen in armoede nodig hebben en vooruit kan helpen."

Sociaalwerkconferentie van 5/5/2022

Lees meer over de conferentie
Cindy Van Geldorp in het panel tijdens de openingsshow
Cindy Van Geldorp in de openingsshow
Algemeen coördinator Heidi Degerickx in de sessie ‘De zin van impactevaluatie’

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.