11-12-2022

Netwerk tegen Armoede in De Zevende Dag "Armoede is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'."

Terug

Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige en medewerker bij het Netwerk tegen Armoede, verscheen op 11 december 2022 in De Zevende Dag samen met Kristel Verbeke. Het centrale onderwerp was kansarmoede, het thema van De Warmste Week 2022. Zowel Cindy als Kristel hopen de taboe rond kansarmoede te doorbreken en benadrukken dat kansarmoede een structureel probleem is waar je niet makkelijk zelf uitraakt.

In De Warmste Week zullen zes dagen lang verschillende acties in de kijker staan om geld in te zamelen voor de strijd tegen kansarmoede. Dat is nodig, want het armoederisico is nog steeds hoog. Maar liefst 1 op de 8 Belgen leeft onder de armoedegrens. Met De Warmste Week hopen Cindy Van Geldorp en Kristel Verbeke dat de taboesfeer doorbroken wordt. Er bestaat een verkeerd beeld over kansarmoede, duidt Cindy Van Geldorp. "Er wordt vaak naar kansarmoede gekeken alsof het jouw eigen schuld is. Dat je beter je best had moeten doen, maar het is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'."

Structureel probleem

Armoede is een structureel probleem waar je niet makkelijk zelf uitraakt. "Soms zijn er ook gewoon structuren die kansarmoede mee versterken of in de hand blijven werken." Daarom hopen we dat de verschillende projecten van De Warmste Week voor voldoende structurele verbeteringen kunnen zorgen. "Het is belangrijk dat er middelen komen voor de projecten die nu al bestaan. Die extra middelen zijn hoognodig." benadrukt Cindy Van Geldorp.

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: "Kansarmoede blijft een structureel probleem, het is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'"

Lees het artikel over het interview op VRT NWS

Bekijk De zevende dag van 11 december

Ga naar VRT MAX

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.