17-03-2022

Netwerk tegen Armoede in gesprek met minister van Wonen Diependaele

Terug

Het Netwerk tegen Armoede ging op 17/3/2022 in gesprek met Vlaams minister van Wonen Diependaele. Betonne Jeugd en Vagevuur brachten twee indrukwekkende verhalen mee van jongeren die worstelen met de zoektocht naar een kwaliteitsvolle woning op de private huurmarkt. De lange wachtlijsten voor een sociale woning, de lokale binding die hen parten speelt omdat ze vaak noodgedwongen verhuizen, en het schrijnende gebrek aan kwaliteit op de private huurmarkt en aan begeleiding en ondersteuning op de sociale huurmarkt. Het kwam allemaal aan bod.

Aanbevelingen voor investeringen in de sociale en private huurmarkt

Wij legden onze beleidsaanbevelingen voor investeringen in de sociale en private huurmarkt op tafel. Minister Diependaele erkende het probleem van de beperkte opname van de Vlaamse huurpremie. Wij pleiten al langer om die sneller en breder toe te kennen, want voor wie hem effectief krijgt, maakt de premie wel degelijk een verschil.

Geconventioneerd verhuren

Rond geconventioneerd verhuren zitten we niet op dezelfde golflengte. De minister wil de doelgroep verbreden en werken via nieuwbouw door de private sector. Het Netwerk tegen Armoede ziet vooral de particuliere verhuurder als een potentiële partner en wil in de eerste plaats dat dit systeem aangewend wordt voor de 170.000 gezinnen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. De minister toonde zich wel bereid om hierover verder in gesprek te gaan met ons.

Bijkomend aanbod voor Oekraïense vluchtelingen inzetten op langere termijn

We brachten ook de Oekraïense vluchtelingencrisis ter sprake en ons pleidooi, samen met een aantal andere organisaties, om het bijkomende aanbod dat nu gecreëerd wordt ook op langere termijn in te zetten binnen het kader van sociale huisvesting en voor een bredere groep dan de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Zij verdienen alle steun en hulp. Op termijn moeten we kijken hoe dit bijkomend aanbod de huurmarkt meer toegankelijk en betaalbaar kan maken. Minister Diependaele toonde zich bereid om daar mee over na te denken.

Tijdelijke noodoplossingen voor Oekraïense vluchtelingen moeten verder reiken dan de korte termijn

Lees de oproep

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.