Nieuw coronabeleid wordt aanslag op portemonnee
Door de versoepelde quarantaineregels met meer zelftesten zullen mensen dieper in de buidel moeten tasten. In Vlaanderen leeft 1 op de 10 in armoede. Voor mensen in armoede is elke euro die ze extra moeten uitgeven een euro te veel, ook al betalen mensen met een verhoogde tegemoetkoming maar 1 euro voor een zelftest.
Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede, reageert in Het Nieuwsblad en De Standaard op 6/1/2022.
Dat is nog maar een beperkte groep. “Daarnaast heb je een grote groep van zogenaamde nieuwe armen, die de pandemie heeft gecreëerd. Jongeren met een onzeker arbeidsstatuut in de deeleconomie of met interimcontracten, jobstudenten en denk ook zeker aan de kunstenaars en de cultuursector”, zegt Heidi Degerickx, coördinator van het Netwerk tegen Armoede.
Nieuw coronabeleid wordt aanslag op portemonnee: “Jezelf beschermen wordt soms onhaalbaar duur”
Lees het artikel in Het Nieuwsblad van 6/1/2022Welzijnszorg benadrukt dat bedragen voor zelftesten in de scholen toch snel aantikken. Directeur Koen Trappeniers: "Ook voor mensen op de grens van de armoede is dit een groot probleem. Zij zullen heel diep in de buidel moeten tasten om toch nog te kunnen deelnemen aan de samenleving." Welzijnszorg pleit voor een basispakket gratis zelftests, zeker voor jongeren.
Het Netwerk tegen Armoede stelt dan weer voor om op een aantal plaatsen, zoals OCMW’s, gratis zelftests ter beschikking te stellen.