12-01-2022

Structurele verankering van uitgebreid sociaal energietarief dringt zich op

Foto door suludan diliyaer via Pexels
Terug

Eind 2021-begin 2022 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Gas en elektriciteit zijn basisbehoeften, maar steeds meer gezinnen kunnen hun energiefactuur niet of nauwelijks betalen. Tot en met 31/3 is er een uitbreiding van het sociaal tarief voorzien voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Daarna dreigen serieuze problemen. Een structurele verankering van het uitgebreid sociaal energietarief dringt zich op.

Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede reageerde op 12/1/2022 in de media: "Mensen zullen letterlijk en figuurlijk in de kou belanden"

Tessa van onze vereniging Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen getuigde in De Zevende Dag op 16/1/2022 over de invloed van de hoge energieprijzen op haar gezinsbudget: "Ik doe vanalles om te besparen, maar het moet leefbaar blijven."

Heidi Degerickx: "Mensen zullen letterlijk en figuurlijk in de kou belanden"

Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede reageerde op 12/1/2022 in de media in het radionieuws, Het Journaal op één om 19u ne Het Nieuwsblad. Het Netwerk tegen Armoede pleit net als SAAMO (vroeger vzw Samenlevingsopbouw) voor het behoud van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Op dit ogenblik geniet bijna twintig procent van de mensen met de laagste inkomens van die regeling, maar op 1 april vervalt die regeling.

"Het uitgebreid sociaal energietarief moet sowieso structureel verankerd worden, voor de uitgebreide groep. Dat zijn eigenlijk allemaal echt mensen op of onder de armoedegrens. Ik denk dat dat echt gerechtvaardigd is. Bovendien zien we nu ook dat het sociaal energietarief ook net tien procent opgeslagen is."

Tessa: "Ik doe vanalles om te besparen, maar het moet leefbaar blijven."

Tessa van onze vereniging Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen getuigde in De Zevende Dag op 16/1/2022 over de invloed van de hoge energieprijzen op haar gezinsbudget. Ze is alleenstaande moeder van twee kinderen en volgt de opleiding als ervaringsdeskundige.

"Mijn huur en energiekosten bedragen iets meer dan de helft van mijn vaste kosten per maand. Zonder sociaal tarief zou ik nog veel meer betalen."

"Ik doe vanalles om te besparen, maar het moet leefbaar blijven. Ik zet enkel de verwarming aan in de badkamer voor mijn kinderen. Ik zeg hen dat we samen gezellig onder een dekentje kruipen in de zetel 's avonds. Zo probeer ik hen niet te confronteren met de moeite die ik heb om mijn facturen te betalen."

"De uitbreiding van het sociaal tarief voor 1 miljoen mensen zou aangehouden moeten blijven."

"De verlaging van de BTW op energie is een goeie zaak, maar het blijft een druppel op een hete plaat."

Zoals Tessa zijn er steeds meer mensen, zowel binnen de 57 verenigingen van het Vlaams Netwerk tegen Armoede als daarbuiten.

Mogelijke btw-verlaging op energie: oplossing voor energiearmoede of doekje voor het bloeden?

Lees het artikel van 12/1/2022 op VRT NWS

Heidi Degerickx in Het Journaal van 12/1/2022 op één om 19u

Herbekijk het interview

Interview met Heidi Degerickx in het radionieuws op Radio 1 op 12/1/2022 om 17u

Herbeluister het interview (van 01:01:40 tot 01:02:34)

Jaar gas en stroom kost nu al 5.361 euro, OCMW’s verwachten toestroom

Lees het artikel in Het Nieuwsblad van 12/1/2022

“De klimaattransitie gaat heel veel financiële gevolgen hebben voor mensen in armoede”

Herbeluister het item in De Wereld Vandaag op Radio 1 op 12/1/2022

Tessa getuigde in De Zevende Dag van 16/1/2022 over de invloed van hoge energieprijzen op haar gezinsbudget

Herbekijk het interview met Tessa (van 0:14:30 tot 0:17:50)

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.