02-11-2022

Tweedaagse voor jongeren over vrije tijd en welbevinden

Terug

Op 1-2 november organiseerde het Netwerk tegen Armoede een thematische tweedaagse over ‘vrije tijd voor allen’ en ‘welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling’; twee prioriteiten van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan.

In totaal gingen er 21 personen mee op tweedaagse. Er waren 18 deelnemers (14 jongeren, 4 jeugdwerkers), 2 organisatoren vanuit het Netwerk tegen Armoede (1 beleidsmedewerker vrije tijd, 1 vormingsmedewerker), en 1 ondersteuner vanuit G-Sport Vlaanderen. Deelnemers waren verbonden aan vier verschillende armoedeverenigingen: Betonne Jeugd, Centrum Kauwenberg, Jong Gent in Actie en PSC Open Huis. De gemiddelde leeftijd van de jongeren is 20 jaar (minimum 12 jaar, en maximum 25 jaar). De meerderheid van de jongeren is man (namelijk 11 van de 14 jongeren). Er gingen 4 jongeren zonder wettig verblijf mee; afkomstig uit Irak, Palestina, en Liberia. Daarnaast hebben 6 jongeren minstens 1 ouder met een migratieachtergrond.

Tijdens de eerste dag (vrije tijd voor allen) kwamen er verschillende thematische sessies aan bod over drempels en aanbevelingen op vlak van vrije tijd. Er werden daarnaast ook leuke groepsactiviteiten voorzien voor de jongeren en werkers: een hoogteparcours en een hindernissenparcours waar je als team sterker uitkomt.

Tijdens de tweede dag (welbevinden en positieve identiteitsontwikkeling) konden de jongeren kiezen uit een inhoudelijk thema dat hun het nauwst aan hun hart ligt: pesten, het huis verlaten op minderjarige leeftijd, laagdrempelige initiatieven die het mentaal welbevinden versterken, moeilijkheden in het vinden naar werk, en zorgzame buurten. Daarnaast konden ze een workshop kiezen waarbij ze hun persoonlijk verhaal, uitdagingen, en aanbevelingen van het gekozen thema konden uitwerken op een creatieve manier. De drie workshops waaruit de jongeren konden kiezen zijn: stopmotion (door Mooss vzw), fotoverhaal (door Mooss vzw), en vrij totebags schilderen, als metafoor dat elke jongere zijn eigen rugzakje meedraagt.

Hieronder zie je enkele resultaten uit de creatieve sessies. Een diepgaande analyse met uitdagingen en aanbevelingen zal begin 2023 te lezen zijn in een uitgebreide adviesnota die op onze website zal verschijnen.

Groepsfoto
Bekijk de aftermovie
Zelf geschilderde totebags over welbevinden

Stopmotion video's

Stopmotion Pesten -Tweedaagse voor jongeren: vrije tijd en welzijn
Stopmotion Pesten - Tweedaagse voor jongeren: vrije tijd en welzijn
Stopmotion Weglopen - Tweedaagse voor jongeren: vrije tijd en welzijn
Stopmotion Weg Van Huis - Tweedaagse voor jongeren: vrije tijd en welzijn

In samenwerking met Departement Cultuur, Jeugd, Media en G-sport Vlaanderen.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.