13-01-2022

Verlaging BTW-tarief energie geen oplossing op lange termijn

Terug

De verlaging van het btw-tarief kan in het beste geval op korte termijn financiële ademruimte geven aan mensen met een laag inkomen, maar brengt op lange termijn niets bij”, zeggen het Vlaams Netwerk tegen Armoede en SAAMO in een gezamenlijke reactie op Knack.be. Die verlaging veroorzaakt een indexsprong doordat de index minder snel stijgt. De energieprijzen worden afgeremd, maar andere prijzen niet, waardoor mensen met een uitkering op termijn zelfs aan koopkracht dreigen te verliezen.

Uitbreiding van het sociaal tarief is enige manier

De tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief tot en met 31/3 voor mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming moet minstens verlengd worden en liefst structureel verankerd worden.” De uitbreiding van het sociaal tarief is de enige manier om mensen met een laag inkomen stabiliteit te geven en te beschermen tegen de onbeheersbare energieprijzen. Er is federaal wel bepaald dat de leveranciers verplicht zijn om het goedkoopst beschikbare contract aan te bieden aan die consumenten die na 31/3 uit het sociaal tarief vallen. Op zich is dat een goede en cruciale maatregel. Maar gezien de immense prijsstijgingen in de aangeboden contracten zal het veel gezinnen een financiële kater opleveren.

Wat we zeker niet kunnen aanvaarden, is dat de twee maatregelen samen in de weegschaal komen en de btw-verlaging er zou komen als alternatief voor de uitbreiding van het sociaal tarief”, zeggen beide organisaties. “Dat dreigt de energiearmoede, samen met de energieprijzen, verder te doen pieken.“

Btw-verlaging energie brengt op lange termijn niets bij

Lees het artikel van 13/1/2022 op Knack.be

“Op lange termijn draagt de btw-verlaging dus weinig bij”, reageren het Vlaams Netwerk tegen Armoede en SAAMO

Waarom de lagere btw op energie een vergiftigd geschenk is

Lees het artikel in De Morgen van 14/1/2022

Tessa: "De verlaging van de BTW op energie is een goeie zaak, maar het blijft een druppel op een hete plaat."

Tessa getuigde in De Zevende Dag van 16/1/2022 over de invloed van hoge energieprijzen op haar gezinsbudget

Herbekijk het interview met Tessa (van 0:14:30 tot 0:17:50)

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.