Voedselhulp onder protest

Het cahier 'Bouwen aan een breed sociaal beleid: Voedselhulp onder protest' van Politeia en VVSG is uit!
Het Netwerk tegen Armoede schreef ook een bijdrage: "Nieuwe liefdadigheid en voedseloverschotten: hoe noodhulp terug hip is in de strijd tegen armoede". We pleiten daarin voor meer structurele maatregelen in de strijd tegen armoede, ondanks de welgemeende initiatieven van burgers of overheid.
Voedselhulp helpt niet tegen armoede
Algemeen coördinator Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede: "Nieuwe liefdadigheid klinkt als een succesverhaal maar gaat ten koste van meer structurele maatregelen in armoedebestrijding"
Solidariteit in crisistijd is hartverwarmend maar niet eeuwigdurend en moet noodzakelijk beperkt zijn in de tijd. Voor de ontvanger mag het gerust wat meer zijn: die wil graag zijn grondrechten gerealiseerd zien, terug op eigen benen staan. En dat op basis van menselijke waardigheid, en niet bij gratie welgemeend initiatief burgers of overheid.
“Laten we alstublieft niet in de val trappen om hulp in crisistijd te verheffen tot armoedebeleid!”
Voedselhulp als aanloop voor structureel beleid
De belangrijkste hefbomen voor een menswaardig leven zijn ondertussen wel gekend:
- Het verhogen van de minimuminkomens tot boven de armoederisicogrens is cruciaal.
Honger en armoede de wereld uithelpen kan alleen door ervoor te zorgen dat mensen beschikken over: - voldoende koopkracht
- gelijke-onderwijskansen
- een duurzame plek op de arbeidsmarkt
- een goed en betaalbare woning
- ...
Armoede bestrijden vraagt een zeer duidelijk focus op het toekennen van die grondrechten.
Van voedselbedeling naar beleidsparticipatie
Armoedeorganisatie SIVI vzw in Gent gebruikt bijvoorbeeld voedselbedeling als opstap naar beleidsparticipatie om de stem van mensen in armoede te capteren en te laten horen aan het beleid. Korte en heel concrete gesprekken met bezoekers leveren bouwstenen voor beleidsaanbevelingen.
Sociale Kruidenier van SIVI vzw
Lees meer infoWat voedselhulp doet met een mens
“Ooit al eens zelf in de rij gaan staan voor de voedselbedeling? Of op afspraak bij de sociale kruidenier geweest terwijl een OCMW-hulpverlener je ‘begeleidt’ bij je voedselkeuze?"