06-09-2022

Zonder uitbreiding sociaal tarief voor energie zouden veel gezinnen in schuldenspiraal zitten

Terug

Volgens een berekening van VRT NWS op basis van cijfers van de VREG is het verschil tussen wel of geen sociaal tarief voor energie opgelopen tot 7.500 euro per jaar voor een gemiddeld Vlaams gezin. Beleidsmedewerker Peter Heirman was op 6/9/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1: "De uitbreiding van het sociaal tarief is een zeer belangrijke maatregel. Als we die niet zouden hebben, zouden zeer veel gezinnen in een schuldenspiraal zitten."

Heel wat mensen nemen recht op sociaal tarief niet op

"Maar we merken dat een vrij grote groep die er eigenlijk recht op heeft, dat recht op de een of andere manier niet gerealiseerd krijgt of niet aanvraagt. Vaak durven mensen het niet aanvragen of denken ze dat ze er geen recht op hebben. De administratieve procedure is vrij ingewikkeld. Ziekenfondsen zouden dat veel proactiever moeten nagaan, zonder dat mensen ernaar vragen," aldus nog Peter Heirman.

De beloofde slimme btw-verlaging, gekoppeld aan accijnzen en afhankelijk van gebruik of inkomen, is er tot nu toe nog niet gekomen. Door die slimme maatregel zouden gezinnen die nu bloeden door de stijgende energieprijzen een lager tarief kunnen hebben, inclusief zij die net niet kunnen genieten van het sociaal tarief.

Net geen sociaal tarief? Verschil loopt al op tot 7.500 euro

Lees meer op VRT NWS

Sociaal energietarief kan besparing van 7.500 euro opleveren

Herbeluister het interview met Peter Heirman op Radio 1

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.