11-01-2023

Betaalbaarheid van de zorg (z)onder druk?

Terug

Het Vlaams Patiëntenplatform schreef dit opiniestuk. Het Netwerk tegen Armoede deelt hun bezorgdheid. Een maatregel die zorgverleners verbiedt om (behalve bij een ziekenhuisopname) supplementen aan te rekenen voor patiënten die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming (en dus patiënten in een financieel kwetsbare situatie). Broodnodig volgens ons en een struikelsteen voor sommige beroepsgroepen. Het conflict tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en artsensyndicaat BVAS is ondertussen van de baan. BVAS zal de overeenkomst tussen artsen en ziekenfondsen niet opzeggen en zal verder onderhandelen met de minister. Toch blijven wij met een wrang gevoel achter.

Enerzijds zijn we opgelucht dat de overeenkomst niet langer onder druk staat. De gevolgen voor de patiënt op het vlak van de betaalbaarheid van zorg waren niet te overzien. Nu blijft de tariefzekerheid overeind. Ga je naar een geconventioneerde arts? Dan weet je wat dat jou zal kosten.

Maar het is essentieel dat ook die maatregel rond supplementen er komt. We vragen ons af of de afspraken, die nu gemaakt zijn tussen minister Vandenbroucke en de artsensyndicaten, niet voor vertraging en zelfs afstel zullen zorgen. Financiële toegankelijkheid van zorg, zeker voor de meest kwetsbaren, blijft prioritair.

Deze manier van werken, waar men dreigt om op belangrijke gemaakte afspraken terug te komen, is onaanvaardbaar. Patiënten, zeker de meest kwetsbaren, worden hierdoor gegijzeld. De vraag is ook of deze handeling nodig was. De artsen hebben hoe dan ook hun inbreng in het beslissingsproces, er was dus ruimte voor onderhandeling. Men hoefde echt geen procedure op te starten om het akkoord artsen-ziekenfondsen op te blazen. Hebben de komende medische verkiezingen er iets mee te maken? Niet op de kap van de patiënten als je het ons vraagt!

Lees meer over het Vlaams Patiëntenplatform

Surf naar de website

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.