14-12-2023

Bike for Life 2023 fietst recordbedrag bij elkaar voor 'Een Fiets voor Iedereen'

Terug

Bike for Life, de solidaire fietscampagne van de Fietsersbond, heeft een recordeditie in de benen. Tijdens de vierde editie in 2023 fietsten 4.451 fietsers en 67 werkgevers in de maand oktober mee voor het goede doel: Een Fiets voor Iedereen. Weerman en ambassadeur Bram Verbruggen, zelf een fervent fietser, stak alle deelnemers een hart onder de riem. De opbrengst van Bike for Life gaat naar het goede doel: ‘Een Fiets voor Iedereen’. Met dit project willen de Fietsersbond, Cera en het Netwerk tegen Armoede meer mensen de kans geven om te fietsen ondanks financiële, fysieke en mentale drempels. De partners willen de komende drie jaar tientallen lokale fietsinitiatieven mogelijk maken in Vlaanderen en Brussel.

Bike for Life 2023: de resultaten

Het concept van Bike for Life is simpel: elke fietsrit levert een sponsorbedrag op, geschonken door de werkgever, de fietser zelf, familie, collega’s of vrienden. 4.015 werknemers van 67 werkgevers fietsten in oktober zo vaak mogelijk naar het werk. Daarnaast namen ook 436 individuele fietsers deel aan de campagne. Samen reden ze 58.564 gesponsorde fietsritten bij elkaar, goed voor een recordopbrengst van 56.960 euro.

Het warmste peloton liet zich niet afschrikken door het overvloedige regenweer vanaf de tweede helft van oktober. In vergelijking met de editie van 2022 steeg het aantal ritten met 11.619 en de totale opbrengst met 4.035 euro in 2023.

Een fiets voor iedereen!

De opbrengst van Bike for Life gaat naar het goede doel: ‘Een Fiets voor Iedereen’. Met dit project willen de Fietsersbond, Cera en het Netwerk tegen Armoede meer mensen de kans geven om te fietsen ondanks financiële, fysieke en mentale drempels. De partners willen de komende drie jaar tientallen lokale fietsinitiatieven mogelijk maken in Vlaanderen en Brussel. Vrijwilligers die mensen verder helpen op de fiets in hun buurt, stad of gemeente kunnen een aanvraag indienen voor financiële steun (max. €4000) en professionele ondersteuning.

De eerste selectie van lokale fietsinitiatieven die steun ontvangen, zal bekendgemaakt worden op 21 december. Het gaat om initiatieven als fietslessen voor kinderen en volwassenen, sociale fietsuitleendiensten, aangepaste fietsen voor mensen op hoge leeftijd of met een beperking, betaalbaar fietsonderhoud- en herstel, … Een aanvraag indienen kan gedurende het hele jaar via www.eenfietsvooriedereen.be. De jury beoordeelt vervolgens trimestrieel alle nieuwe inzendingen.

Vervoersarmoede is meer dan geen fiets hebben

Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige van het Netwerk tegen Armoede: “Vervoersarmoede is meer dan geen fiets hebben. Het is ook een vorm van uitsluiting. Je kan je niet of moeilijk verplaatsen naar vrienden, sollicitaties, het werk … Een fiets kan die uitsluiting doorbreken, maar dan is het belangrijk om het brede plaatje te zien. Het is niet alleen de aankoopprijs, maar ook herstellingswerken en verzekeringen die de kosten vaak te hoog doen oplopen. ‘Een Fiets voor Iedereen’ heeft ook aandacht voor dat brede plaatje. We willen dan ook iedereen bedanken die heeft meegefietst tegen vervoersarmoede.”

Vineeta Diels, Marketing Manager Bosch eBike Systems Benelux: “Als trotse hoofdsponsor van Bike for Life zijn we erg blij dat er dit jaar een recordbedrag bij elkaar is gefietst voor het project ‘Een fiets voor iedereen’. Alle deelnemers mogen fier zijn op hun prestaties, ook omdat zij opnieuw hebben laten zien hoe goed het is om dagelijks de fiets te pakken. Samen tonen we de maatschappij dat fietsen naar je werk niet alleen gezond en duurzaam is, maar ook gewoon heel leuk.”

Julien Hayen, woordvoerder P&V Verzekeringen: “Een op vijf Belgen beschikt over onvoldoende financiële middelen om een fiets aan te schaffen. Dat belemmert hun bewegingsvrijheid, hun sociale contacten en hun kansen om zich te ontwikkelen. Daar wil de Fietsersbond iets aan doen via de Bike For Life. En daar wilde P&V Verzekeringen zich ook achter zetten. Via een financiële ondersteuning als hoofdsponsor, maar ook door onze medewerkers te stimuleren om mee te fietsen en hen te sponsoren per rit.”

Bike for Life is een campagne van de Fietsersbond vzw i.s.m. Cera, Bosch eBike Systems, P&V Verzekeringen, de Vlaamse overheid, het Netwerk tegen Armoede, Sport Vlaanderen, Mobiel 21, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, CM, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, Cycling Vlaanderen, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Blue-bike.

Bike for Life

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.