08-02-2023

Deze mensen verliezen straks hun sociaal energietarief

Terug

Het uitgebreid sociaal energietarief wordt teruggedraaid. Dat betekent dat veel mensen met de handen in het haar zitten. Carine, bezoeker van Teledienst Ninove, een van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, getuigt in De Morgen wat de terugdraaiing voor haar betekent. Ook algemeen coördinator van Het Netwerk tegen Armoede Heidi Degerickx en socioloog Wim Van Lancker (KU Leuven) wijzen op de negatieve effecten van de nieuwe maatregelen.

De terugdraaiing van het uitgebreid sociaal energietarief heeft grote gevolgen. Dat zegt ook Carine, bezoeker van Teledienst Ninove, één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, in De Morgen. “Ik betaal nu maandelijks 100 euro voor energie”, zegt ze. “Als ik mij baseer op simulaties van Engie zou dat stijgen tot 371 euro per maand. Dat zie ik niet zitten.”

Carine's situatie is een illustratie van waarom het Netwerk tegen Armoede zich zo verzet tegen de terugdraaiing van het sociaal energietarief. “Het invoeren van beperkte accijnzen volstaat niet om de aderlating van een btw-verlaging voor iedereen te compenseren. Bijgevolg gaat de regering snijden in de ondersteuning van gezinnen in armoede en dus besparen bij zij die nu reeds niet of nauwelijks rondkomen”, aldus Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede.

Deze mensen verliezen straks hun sociaal energietarief: ‘Waarom draaien ze geen andere subsidies terug?’

Lees het artikel in De Morgen

“Hervorming energiefactuur is besparing op mensen die reeds onder armoedegrens leven”

Lees ons standpunt over de hervorming van de energiefactuur

Uw energiefactuur - een koude douche

Lees het artikel van De Ruimtevaart

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.