09-03-2023

“Er zullen altijd leerlingen zijn die extra steun nodig hebben, maar die groep kan je beperken met de juiste maatregelen”

Terug

Eén op zeven leerlingen groeit op in armoede. Hoge schoolkosten en onbetaalbare schoolfacturen leiden tot stress, zowel bij ouders als bij scholen. Colette Victor is coördinator van Krijt vzw, een organisatie die scholen helpt om een bewust armoede- of kostenbeleid te ontwikkelen. Ze hamert op het belang van de bewustmaking van scholen en leerkrachten over armoede. Een kritische blik is noodzakelijk om kosten te besparen.

Colette praat in een artikel in Sociaal.Net over de eindverantwoordelijkheid van de directie en het belang van maatregelen die de de overheid kan opleggen. Zo kiezen ze de leverancier van de boeken. Gaan in zee met iemand die deurwaarders op pad stuurt wanneer de ouders de boeken niet kunnen betalen, of met iemand die eerst de school aanspreekt? Ze duidt op het belang van een kostenbewust beleid. Nog te veel scholen weten niet hoeveel de ouders moeten betalen zodat hun kind ten volle kan participeren in het onderwijs. Ze missen inzicht in armoede, waardoor er regels worden opgesteld die schadelijk kunnen zijn voor gezinnen. Zo is het vaak moeilijk voor leerlingen in armoede om hun huiswerk te maken als ze geen eigen kamer hebben.

Krijt vzw: “Een tocht op een zeiljacht helpt je niet de leerplandoelstellingen te bereiken”

Lees het artikel op Sociaal.Net

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.