28-03-2023

Forumdag: Crisis in de portemonnee - wij kopen er niets mee!

Terug

"Crisis in de portemonnee, daar kopen wij niks mee!" was het thema van onze Forumdag 28 maart. Een 40-tal ervaringsdeskundigen uit verschillende verenigingen gingen tijdens de werkgroepen in gesprek met elkaar over de stijgende levenskosten.

Tess Penne van het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn van Thomas More was ook aanwezig om te spreken over referentiebudgetten en hoe de REMI-tool een middel kan zijn in de strijd voor een menswaardig inkomen voor iedereen. In de sessie rond stijgende woon- en energieprijzen gingen we na hoeveel mensen nog overhouden om menswaardig te kunnen leven. We formuleerden aanbevelingen rond betaalbare en kwaliteitsvolle woningen en energie-efficiëntie. Ook bij de sessie stijgende levenskosten gingen deelnemers creatief aan de slag om duidelijk te maken hoeveel de prijs van hun winkelkar gestegen is.

Leefgelden die niet stijgen tijdens de koopkrachtcrisis zorgen ervoor dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen. Daarom dachten we na over welke boodschap we moeten sturen naar beleidsmakers. Met de input gaan we verder aan de slag om te eisen voor een menswaardig leven voor iedereen. 

"Als je in budgetbeheer zit kun je je niet veroorloven om grote hoeveelheden te kopen. Daardoor loop ik vaak promo's mis. Terwijl ik heel goed weet wat het goedkoopste is."

Tom Helsen, onze nieuwe ambassadeur van het Netwerk tegen Armoede, was ook aanwezig op de Forumdag. Hij is niet alleen een muzikant, maar ook al jarenlang vrijwilliger bij Buurtwerk 't Lampeke vzw, één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Als ambassadeur van het 20-jarig bestaan van het Netwerk tegen Armoede gaat hij langs bij verschillende Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Onder het motto "Ik wil je Tom Helsen" slaan we de armen om elkaar heen. Hij schreef voor ons het lied "it could happen to you too".

"Ik word online vaak geconfronteerd werd met enorme vooroordelen naar mensen in armoede toe. Het kan echt iedereen overkomen en zeker het laatste jaar zijn door de energie prijzen enorme veel mensen die nog redelijk safe zaten kopje onder geduwd. Ik wil niet aan de zijlijn blijven staan dus samen met hen trek ik het land rond om in dialoog te gaan met zoveel mogelijk mensen en te luisteren naar hun verhalen."

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.