20-11-2023

Gezondheidszorg voor mensen met verhoogde tegemoetkoming onder druk

Terug

Het Netwerk tegen Armoede is net als Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) bezorgd dat patiënten met verhoogde tegemoetkoming de toegang tot zorg geweigerd werd. "Maar gezondheidszorg weigeren omdat iemand het financieel moeilijk heeft, kan niet door de beugel", zegt woordvoerster Lise Dehouwer van het VPP.

Ze benadrukt dat artsen geen misbruik mogen maken van de wet-Vandenbroucke over het verbod op supplementen. "Anders krijgt een goedbedoelde maatregel een pervers effect. Die maatregel is nochtans dringend nodig in België: heel wat mensen kunnen hun zorg niet meer betalen. En zorg uitstellen leidt op termijn alleen maar tot meer kosten."

Het VPP reageerde daarmee op een artikel in De Standaard "Meer en meer tandartsen weigeren patiënten aan wie ze te weinig verdienen" van 20/11/2023. De artsenvakbond BVAS trekt de toekenning van de verhoogde tegemoetkoming aan bepaalde mensen in twijfel. Door mensen met een verhoogde tegemoetkoming toegang tot gezondheidszorg te ontzeggen, treffen ze mogelijks de meest kewtsbaren in onze samenleving.

Groep mensen met verhoogde tegemoetkoming zou net moeten uitgebreid worden

De ziekenfondsen pleiten om de toekenning van de verhoogde tegemoetkoming nét verder uit te breiden in plaats van in te perken. Zo zijn er nog grote groepen, onder wie de jongeren, die wel recht hebben op het statuut, maar het niet aanvragen.

"De échte problematiek is juist dat de gezondheidszorg voor sommige kwetsbaren vandaag niet meer betaalbaar is", zegt Paul Callewaert van Solidaris Vlaanderen. "Daarom zou het goed zijn om hun rechten volledig proactief toe te kennen om op die manier mensen uit de armoede te houden."

Meer en meer tandartsen weigeren patiënten aan wie ze te weinig verdienen

Lees het artikel van De Standaard

40 procent van de Brusselse en Antwerpse jongeren heeft recht op voordeeltarief

Lees het artikel van De Standaard

"Te veel gepensioneerden krijgen verhoogde tegemoetkoming gezondheidszorg"

Lees het artikel van VRT NWS

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.