‘Ik zat op een schuldenberg van 12.000 euro waar ik niet van op de hoogte was’, meer mensen in collectieve schuldbemiddeling
"Eigenlijk moest ik elke week kiezen: besteed ik mijn geld aan eten of betaal ik mijn medicatie? Dat is hard" ervaringsdeskundige Christophe Teirlinck vertelt over zijn ervaring met collectieve schuldregeling in De Morgen. Want steeds meer mensen moeten zo'n regeling aanvragen. Dat is onrustwekkend, maar niet onverwachts. Algemeen coördinator Heidi Degerickx: "Basisproducten worden duurder en huurprijzen werden geïndexeerd. Daardoor blijft er aan het einde van de maand minder budget over en moeten er keuzes gemaakt worden."
Sinds januari stijgt het aantal nieuwe aanvragen voor schuldhulpbemiddeling. Terwijl het totale aantal mensen de voorbije vijf jaar daalde. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren. De trendbreuk is verontrustend, maar niet verrassend voor het Netwerk tegen Armoede.
“We hadden hiervoor gewaarschuwd toen de energieprijzen naar boven gingen”, zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “Ook basisproducten werden duurder en huurprijzen werden geïndexeerd. Daardoor blijft er aan het einde van de maand minder budget over en moeten mensen keuzes maken.” Daarnaast konden mensen uitstel aanvragen tijdens de coronacrisis. In 2022 moesten de schulden opnieuw afbetaald worden.
Ervaringsdeskundige Christophe Teirlinck weet wat het is. "Eigenlijk moest ik elke week kiezen: besteed ik mijn geld aan eten of betaal ik mijn medicatie? Dat is heel hard." Omdat hij weinig inspraak had in de berekening, raakte hij afgesloten van de wereld. "Ik kon niet op café of restaurant afspreken met vrienden”, zegt hij. “Ik moest mijn auto verkopen en het openbaar vervoer was te duur voor me. Eigenlijk raakte ik volledig afgesloten van de wereld.”