Kinderarmoede en deprivatie bij kinderen in België
Het Netwerk tegen Armoede was op 18 oktober 2023 uitgenodigd op de voorstelling van het onderzoek rond kinderarmoede en deprivatie bij kinderen in België, georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting. We kregen bevestiging van de signalen die we uit onze verenigingen opvangen. Zo zien we al lang dat alleenstaande ouders, en dan specifiek moeders, een groter risico hebben op materiële deprivatie. Dit genderperspectief van verhoogde kwetsbaarheid van alleenstaande moeders is nu gestaafd in wetenschappelijk onderzoek.
Het Netwerk tegen Armoede doet dan ook een oproep naar de Vlaamse overheid om in te zetten op een meer herverdelende kinderbijslag die kostendekkend is voor die extra kwetsbare alleenstaande moeders. Dit, in combinatie met toegankelijke, betaalbare, kwaliteitsvolle kinderopvang, zal tewerkstelling haalbaar maken.
Algemeen coördinator Heidi Degerickx zetelde in het panel. Ze gaf een duidelijk antwoord op de vraag naar welk beleid nodig is in antwoord op de noden.
“We weten allemaal hoe moeilijk het is om werk en privé te combineren. Doe dit dan eens als alleenstaande moeder, werkend als huishoudhulp, in een job waar je ‘s ochtends vroeg moet beginnen en een laag loon krijgt. Als we niet gaan inzetten op een en-en-enverhaal, gaan we er niet komen. Als je kijkt naar de Europese Kindgarantie: de toegang tot huisvesting en betaalbare gezondheidszorg zijn daar ook mee in opgenomen. Maar daar zwijgen we liever over. Het is al te makkelijk om het alleen over eten op school te hebben. Dat is de oorzaak niet. De oorzaak, hebben we vandaag gezien, is geen onderhoudsgeld krijgen en te weinig herverdelende kinderbijslag. ”
Bijna 13 procent van Belgische kinderen lijdt onder materiële deprivatie: ‘Vanaf heel jonge leeftijd al verband met gezondheid’
Lees het artikel in De Morgen13 procent van de kinderen in België leeft in armoede: groter risico wanneer moeders er alleen voor staan
Lees meer op VRT NWSOpgroeien in armoede: wat doet dat met jou?
Bekijk de reportage van KetnetBegeleider Kevyn Armah van kinderwerking Fabota: "Armoede betekent voor mij niet alleen niet genoeg geld hebben, maar ook niet genoeg kansen krijgen. Dat betekent niet genoeg aandacht hebben voor kinderen en hun ouders, dat betekent bepaalde uitstappen niet meer kunnen doen, niet op vakantie kunnen gaan ... "
Zus Karissa-Lena: "Hier bij Fabota kan ik mijn huiswerk maken, ik kan hier met vriendinnen praten en nieuwe vriendinnen leren kennen. Al sik niet naar Fabota zou gaan, zou ik veel dingen niet kunnen doen."