14-11-2023

Maxim en Ann op Europese vergadering van ervaringsdeskundigen in Madrid

Terug

België is voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van 2024. BAPN, het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding, speelde een actieve rol in het vormgeven van het sociaal programma van het Belgisch Voorzitterschap. BAPN ging naar de European Meeting of People Experiencing Poverty (PEP) in Madrid op 14 en 15/11/2023 om aanbevelingen te geven en te verzamelen. Ervaringsdeskundigen Maxim van De Vrolijke Kring en Ann van Vrienden van 't Huizeke namen er beiden het woord voor België.

"Participatie is belangrijk! Het zorgt ervoor dat de maatregelen worden versterkt en effectief kunnen helpen."

14/11: Dag 1

Tijdens de eerste dag van de PEP-meeting op 14/11 had de Belgische delegatie de gelegenheid om:

  • te luisteren naar de toespraak van Olivier De Schutter over de noodzaak om minimuminkomens en lonen te garanderen die de waardigheid van iedereen respecteren
  • te luisteren naar de boodschap van Karine Lalieux over de participatie van mensen in armoede en de betrokkenheid van rechthebbenden bij het programma van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie
  • inspiratie te putten uit andere bewegingen

In de namiddag stonden nog verschillende workshops op het programma en de voorbereiding voor de ontmoeting met EU-parlementsleden.

15/11: Dag 2

Op dag 2 stelden de deelnemers de conclusies van de verschillende werkgroepen aan een panel van Europese politici voor: Monica Semedo, José Gusmão en João Albuquerque, alle drie lid van het Europees Parlement, en Jiří Švarc, lid van de Europese Commissie.

Er werd onder meer gesproken over de participatie van de mensen in armoede, minimuminkomens, betaalbare huisvesting, digitalisering, dakloosheid en het recht op een waardig leven. Ook het toekomstig Belgisch voorzitterschap van EU en de Europese ontmoeting over de sociale pijlers kwamen aan bod. De aanwezigen vroegen expliciet om mensen in armoede actief te laten deelnemen.

Bravo aan Ann Milis en Maxim De Jonge, die de stem van mensen in armoede op deze ontmoeting vertegenwoordigden.
Maxim: "Participatie is belangrijk! Het zorgt ervoor dat de maatregelen worden versterkt en effectief kunnen helpen. Om mensen met armoede-ervaring te betrekken, zijn er middelen nodig, maar al te vaak moeten de sociale organisaties inboeten bij besparing."

PEP-Meeting: The unbearable cost of living

Lees meer over de PEP-Meeting

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.