26-10-2023

Mensen zonder papieren verdienen goede woon- en werkomstandigheden

Terug

Tussen 5.000 en 12.000 mensen zonder papieren leven in Antwerpen. Bij onze Antwerpse vereniging BZN Kansenhuis Filet Divers komen er ook vaak mensen zonder papieren over de vloer. Van de 600 dossiers die zij in 2022 behandelden, waren er 190 voor iemand zonder wettig verblijf. Coördinator Yves Bocklandt in een artikel op VRT NWS: "Dat aantal blijft redelijk stabiel de laatste jaren. Sommigen van hen worden hier nog ondersteund door familie die hier wel een wettig verblijf hebben, maar ze belanden ook vaak in slechte werkomstandigheden om geld te verdienen."

Yves schreef ook een tekst met de titel 'Droefenis' om de erbarmelijke omstandigheden aan te klagen en de negatieve beeldvorming over mensen zonder wettig verblijf.

Mensen zonder papieren leven in erbarmelijke omstandigheden

Coördinator Yves Bocklandt: "Ze leven hier in erbarmelijke omstandigheden en er wordt vaak misbruik gemaakt van hen. Als ze in het zwart werken, krijgen ze vaak ontzettend weinig of soms zelfs helemaal niets betaald. Ze worden bijvoorbeeld ingeschakeld in de bouwsector of achteraan in bakkerijen, zolang ze maar niet te veel gezien worden. Ze zetten ook zelden de stap naar hulpdiensten om misbruik en wanpraktijken aan te kaarten. Ook huisjesmelkers weten dat en maken daar misbruik van."

Minister van Wonen Matthias Diependaele wil ervoor zorgen dat mensen zonder verblijfspapieren moeilijker een woning kunnen huren. Yves Bocklandt: "Dat is een slecht idee. Mensen zonder wettig verblijf moeten naar de toekomst kunnen kijken en onderdak krijgen is daarvoor nog maar het begin. Politici moeten de realiteit onder ogen zien en niet denken dat ze die mensen zomaar kunnen terugsturen. Dat werkt niet."

Tussen 5.000 en 12.000 mensen zonder papieren in Antwerpen

Lees het artikel op VRT NWS

Het is campagnetijd

Lees de tekst van Yves Bocklandt

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.