05-07-2023

Overzicht vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperkt budget of kwetsbaarheid

Terug

Een overzicht voor vrijetijdsaanbieders en sociale partnerorganisaties die op zoek zijn naar een structureel (kortings)aanbod op vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperkt budget.

UiTPAS

UiTPAS is een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Met een UiTPAS kan je punten sparen als je deelneemt aan activiteiten. Die punten kan je inwisselen voor leuke extra's (zoals kortingen, cadeaus of gratis tickets), in alle UiTPAS-regio's.

Daarnaast krijgen mensen in armoede via UiTPAS 80% korting op vrijetijdsactiviteiten. Deze korting wordt mogelijk gemaakt dankzij een solidair kortingssysteem waarbij vrijetijdsaanbieders en lokale overheden elk 40% korting geven op het aanbod.

Hier vind je meer informatie over het aankopen van een UiTPAS als individu.

Let op! De voorwaarden om in aanmerking te komen verschillen van gemeente tot gemeente en vraag je best na bij je gemeente.

Vrijetijdsaanbieder (museum, jeugdbeweging, sportclub, culturele instelling, …) en nog geen partner?
Kijk hier of jouw stad of gemeente al met UiTPAS werkt.

VRIJUIT

Via VRIJUIT (voorheen Fonds Vrijetijdsparticipatie) kunnen mensen met een beperkt budget 80% korting krijgen op festivals, cultuur- en sportevenementen. Bekijk hier het aanbod. Deze korting wordt mogelijk gemaakt aan de hand van een solidair kortingssysteem waarbij evenementaanbieders en VRIJUIT (gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid) elk 40% korting geven op het aanbod. Ook vervoersonkosten betaalt VRIJUIT (deels) terug.

Belangrijk: Je kan als individu enkel via een lidorganisatie (een sociale organisatie/rap op stap kantoor/ armoedevereniging) bij VRIJUIT tickets aankopen. Hier vind je het overzicht van de lidorganisaties bij VRIJUIT.

Ben je een sociale organisatie en bereik je minstens 50% mensen in armoede, dan kan je hier gratis lid worden om het aanbod van Vrijuit aan te bieden aan mensen in armoede.

Om lid te kunnen worden van VRIJUIT moet je:

  • een Nederlandstalige sociale of welzijnsorganisatie, -werking of -vereniging zijn
  • actief zijn in Vlaanderen en/of Brussel
  • in hoofdzaak werken met en voor personen in armoede (meer dan 50% van leden of deelnemers zijn personen met een beperkt budget);
  • het charter van VRIJUIT ondertekenen.

Evenementaanbieder en nog geen partner? Sluit je hier gratis aan. Vanaf dan kan je onderhandelen met VRIJUIT over het aantal tickets dat jullie aanbieden aan kortingstarief voor mensen in armoede.

Iedereen Verdient Vakantie

Iedereen Verdient Vakantie maakt vakantie mogelijk voor mensen met een beperkt budget, een beperking of een bijzondere vraag. Dit doet Iedereen Verdient Vakantie aan de hand van boekings-en vakantiebegeleiding via laagdrempelige reisbemiddelingskantoren (Rap op Stap kantoren) en een netwerk van sociale organisaties die inzetten op vakantie en vrije tijd. De korting op het aanbod hangt af van de toeristische partners.

Ontdek hier welke toeristische partners uit het netwerk een korting voorzien. In het aanbod vind je daguitstappen, vakantieverblijven, groepsverblijven en georganiseerde vakanties.

De voorwaarden om gebruik te maken van het aanbod Iedereen Verdient Vakantie vind je hier.

Laagdrempelig sporten en bewegen

G-Sport

G-sport is de verzamelnaam voor elke sportbeoefening of aangepaste beweegvorm van personen met beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening. Er zijn 8 doelgroepen. Een groot deel van mensen in armoede kan zich identificeren in één van deze doelgroepen. Interesse in de activiteiten? Bekijk het aanbod van G-Sport Vlaanderen.

De camionette-cup

In de Camionette Cup (geïnspireerd op het tv-programma Container Cup) krijg je als deelnemer verschillende opdrachten die peilen naar kracht, precisie, reactiesnelheid, snelheid, uithouding en evenwicht. Deze opdrachten variëren van eendjes vissen met een helm, balanceren op een balance board, tot krachtmeting met een handmeter. Voor rolstoelgebruikers is ook een rolstoelvaardigheidstest voorzien. G-Sport Vlaanderen trekt op verzoek van onze clubs rond in Vlaanderen. Een club kan een datum voorstellen, en dan bekijken we de mogelijkheden. Voor verenigingen van het Netwerk tegen Armoede is de camionette-cup tot eind 2024 gratis (verlengbaar voor twee jaar). Bezoek aanvragen? Contacteer: lien.debruycker@gsportvlaanderen.be

Move-it! Vlaanderen

In Move it! Vlaanderen trekt G-sport Vlaanderen naar hun sportclubs met een uitdagend en prikkelend sport- en beweegaanbod. Ooit al eens ‘drums alive’, ‘material arts’ of ‘discgolf’ willen uitproberen? Tijdens het sportaanbod van Move-it! Vlaanderen kunnen mensen met of zonder kwetsbaarheid proeven van een gevarieerd sportaanbod op maat van ieders mogelijkheden en interesses. Voor verenigingen van het Netwerk tegen Armoede zijn de activiteiten van Move-it Vlaanderen gratis vanaf 1 januari 2024. Meer info? Contacteer: lien.debruycker@gsportvlaanderen.be.

Move it! XL

Move it! XL is een jaarlijks sportevenement gericht naar sporters met een (psychische) kwetsbaarheid en hun begeleiders. Deelnemers hebben de keuze uit een waaier aan sportieve activiteiten. Elke groep krijgt een programma op maat van haar eigen mogelijkheden en interesses. Bekijk de aankondiging van het evenement van 2023 dat op 22 juni doorgaat. Als vereniging van het Netwerk tegen Armoede kan je deelnemen aan kortingstarief via de UiTPAS. Neem contact op: lien.debruycker@gsportvlaanderen.be.

Sportmateriaal

G-Sport Vlaanderen heeft (tijdelijk) ook budget om sportmateriaal aan te kopen voor verenigingen van het Netwerk tegen Armoede (tot eind 2024, verlengbaar voor 2 jaar). Nood aan sportmateriaal? Neem contact op: lien.debruycker@gsportvlaanderen.be.

Informeer daarnaast ook eens bij de sportdienst van je stad. Zij beschikken over een materiaallijst die vzw’s gratis mogen gebruiken.

Beweegcirkel

Wil je meer bewegen maar je weet niet hoe? Wil je iemand coachen die te weinig beweegt en graag meer zou willen bewegen? Vraag hier gratis een beweegcirkel aan. De beweegcirkel is een invulboek dat je zowel bij individuen als in groepen kan inzetten. In vijf stappen krijg je inzicht in huidig beweeggedrag, maak je samen plannen om meer te bewegen en om dit vol te houden.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.