02-03-2023

Thuisloosheid bannen is mogelijk

Terug

DoucheFLUX, één van onze nieuwe erkende verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, pleit voor structurele veranderingen om thuisloosheid op te lossen. “DoucheFLUX is een magnifieke organisatie, maar douches zijn niet meer dan depannage. Het komt tegemoet aan een nood, maar lost op termijn niets op. We ontstonden vanuit de impliciete premisse dat je thuisloosheid niet kunt oplossen, dat je alleen maar de situatie van thuislozen kunt verlichten. Die premisse is fout. Thuisloosheid bannen is mogelijk. Het niet doen is een politieke keuze”, legt Laurent d'Ursel, codirecteur van DoucheFLUX, uit in een artikel op Sociaal.net.

In het interview op Sociaal.net legt Laurent uit wat DoucheFLUX doet. Ze komen tegemoet aan basisnoden door douches, lockers en een wassalon beschikbaar te stellen. De laatste jaren zetten ze zich ook in op huisvesting Tijdens de covid-pandemie begonnen ze met een tijdelijke opvang, maar ondertussen beschikken ze over twaalf transitwoningen. Ze voorzien begeleiding voor de bewoners. “Als jij morgen thuisloos wordt, en overmorgen zorgen we voor een woning, dan heb je geen begeleiding nodig. Je zit dan immers nog niet tot over je oren in de problemen. Je weet nog wat een factuur is, geluidsoverlast na tien uur, vuilniszakken, een syndicus. Als je jarenlang op straat leeft, dan vergeet je dat allemaal.”

Laurent zegt met overtuiging dat thuisloosheid oplosbaar is. Hij verwijst naar Housing First, wat al in Finland een succes is. Huisvestiging wordt gezien als eerste stap, zonder voorafgaande voorwaarden. We leren uit experimenten in België dat de aanpak succesvol is. Na twee jaar beschikt 90 procent nog steeds over een woonst. “Als je thuisloosheid beschouwt als onvermijdelijk en je bouwt er je beleid op, dan hou je die thuisloosheid in stand. Het is een selffulfilling prophecy. Het kan anders. En omdat het anders kan, moet het ook anders.”

Op 26 maart 2023 is het Housing Action Day in België. Dan komen we samen om aandacht te vragen voor het recht op wonen en pleiten we voor een kwaliteitsvolle woning voor iedereen.

‘Thuisloosheid bannen is mogelijk. Het niet doen is een politieke keuze’

Lees het artikel op Sociaal.net

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.