23-01-2023

“Zoek zo snel mogelijk hulp en ondersteuning als je in de problemen komt”

Terug

Op 23 januari 2023 verscheen er een artikel in Het Nieuwsblad met de titel "OCMW’s hebben geld genoeg, maar te weinig mensen durven het te vragen". Er wordt verwezen naar de non take-up van de energiepremie. Verschillende OCMW's hebben de gekregen energiesteun niet volledig opgebruikt. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Vlaams Netwerk tegen Armoede reageert.

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Vlaams Netwerk tegen Armoede: "Het is heel herkenbaar dat mensen eerst proberen zelf een oplossing te zoeken en de vraag om hulp uitstellen. Dat leidt dan soms tot nog grotere problemen of schulden. Op den duur zien ze door het bos de bomen niet meer. Mensen schamen zich ook om hulp te zoeken of ze beschouwen hun situatie niet als armoede. Ze voelen zich daarbij vaak schuldig en dat is niet goed voor het zelfvertrouwen. Ze denken vaak dat ze alleen in die situatie zijn en voelen zich machteloos, maar vaak zit er een structureel probleem achter. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp en ondersteuning te zoeken als je in de problemen komt."

“We roepen OCMW’s en lokale overheden op om mensen goed te informeren over wat ze voor hen kunnen doen. Beperk je niet alleen tot een oplossing of steun voor één probleem, maar bekijk samen met mensen wat je nog voor hen kan betekenen en welke andere oplossingen of steun er nog zijn. Kijk naar de verschillende levensdomeinen, dus niet alleen het inkomen of energie, maar ook naar onderwijs, huisvesting, mobiliteit, basisbehoeften … Armoede is complex en situeert zich op verschillende domeinen. Het is dus best die samen aan te pakken.”

Het is een goede zaak dat minister Lalieux wil onderzoeken of ze die steun niet rechtstreeks kan geven, in plaats van via de OCMW’s. Dat verlaagt de drempel om zelf steun te vragen en betekent minder administratieve rompslomp, zowel voor de hulpvrager als het OCMW. Zo komt er tijd vrij om meer op maat te werken en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Het Netwerk tegen Armoede is sowieso een grote voorstander van het automatisch toekennen van zaken waar mensen recht op hebben.”

OCMW’s hebben geld genoeg, maar te weinig mensen durven het te vragen

Lees het artikel

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.