12-09-2024

Als ik burgemeester ben, luister ik naar de stem van mensen in armoede

Terug

Op een maand van de lokale verkiezingen van 13 oktober komen de campagnes in een stroomversnelling. De stem van mensen in armoede wordt echter nog te weinig gehoord. “We gingen met het Netwerk tegen Armoede en de lokale verenigingen in gesprek met mensen met armoede-ervaring. We laten hun stem horen als raadgever voor het lokaal (armoede)beleid, dat een directe impact heeft op hun leven. Ze trekken de burgemeesterssjerp aan en formuleren oplossingen en aanbevelingen voor de nieuwe besturen,” aldus ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Die oplossingen en eisen staan centraal in de campagne ‘Als ik burgemeester ben’ en de lokale acties van de verenigingen. Op 12/9 lanceerde het Netwerk tegen Armoede de campagne samen met de lokale vereniging Open Armen vzw in Halle. Die verwerkte tien lokale eisen en aanbevelingen voor het lokale bestuur in een fototentoonstelling in samenwerking met BEAT galerij, die opent op 23/9.

Vijf centrale aanbevelingen aan lokale besturen

Algemeen coördinator Heidi Degerickx: “Het armoedebeleid wordt meer en meer toevertrouwd aan de lokale besturen. Dat heeft voordelen omwille van de nabijheid. De lokale besturen hebben een aantal hefbomen in handen in de strijd tegen armoede. Maar het houdt ook risico’s in als er onvoldoende budget of kennis over armoedebestrijding is.” Bovendien dreigen mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie niet gehoord te worden door de afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen en bestaat het risico dat ze afhaken. Daarom bevat de campagne ‘Als ik burgemeester ben’ een luik met aanbevelingen voor alle lokale besturen in Vlaanderen rond vijf centrale thema’s:

  1. wonen: "Als ik burgemeester ben, zorg ik voor meer en betere sociale woningen"
  2. inkomen: "Als ik burgemeester ben, krijgt iedereen een menswaardig inkomen"
  3. werk: "Als ik burgemeester ben, zorg ik voor meer begeleiding naar werk en jobs op maat"
  4. vrije tijd: "Als ik burgemeester ben, zorg ik voor betaalbare vrije tijd"
  5. openbaar vervoer: "Als ik burgemeester ben, verbeter ik het openbaar vervoer en de bereikbaarheid"

Oplossingen die écht werken

Verschillende lokale verenigingen gingen aan de slag met mensen met armoede-ervaring om problemen en drempels in hun stad of gemeente te bespreken. Samen gingen ze op zoek naar oplossingen die écht werken voor mensen in armoede. Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde daarvoor een digitale inspiratietool en werkte een methodiek uit om de partijprogramma’s te analyseren en erover in gesprek te gaan. Verschillende verenigingen bundelden deze aanbevelingen en eisen in een memorandum of nota voor de kandidaten van de lokale verkiezingen. Ze gaan ermee in gesprek, organiseren een debat of voeren actie in hun stad of gemeente om deze kenbaar te maken.

Leve de Democratie

Het Netwerk tegen Armoede werkte de toolbox ‘Leve de Democratie’ uit om mensen uit de verenigingen voor te bereiden op de lokale verkiezingen en goed te informeren. Middenveldorganisaties vormen een brug tussen beleidsmakers en burgers. Ze kunnen een cruciale rol spelen in de deelname van mensen in armoede aan de verkiezingen. De toolbox richt zich tot deze organisaties om te werken rond politieke participatie van kwetsbare burgers. De toolbox bevat gespreksmethodieken, informatieposters, stickers en kaartjes rond de lokale verkiezingen. De organisaties kunnen ermee aan de slag op maat van de deelnemers aan de workshops van Leve de Democratie. Verder ontwikkelde het Netwerk tegen Armoede een leidraad voor lokale besturen om de weg naar de stembus te effenen voor mensen in een kwetsbare positie. De leidraad beschrijft drempels naar de stembus en reikt oplossingen aan voor lokale besturen om de drempels te verlagen. Een handig boekje vol inspiratie en goede praktijken voor lokale besturen.

Als ik burgemeester ben

Overal zullen beelden of video’s opduiken van mensen uit de armoedeverenigingen met de burgemeesterssjerp, die de lokale eisen en aanbevelingen meegeven. De verenigingen kunnen daarvoor een fotokader gebruiken en postvatten op openbare plaatsen of evenementen waar veel volk komt. Die lokale initiatieven komen in een kalender op de campagnewebsite alsikburgemeesterben.be. Daar verschijnen ook goede praktijken, aanbevelingen, campagnemateriaal, foto’s, filmpjes en artikels.

Een voorbeeld van een actie is die van de lokale vereniging Open Armen vzw in Halle. De vereniging werkte samen met mensen met armoede-ervaring tien lokale eisen en aanbevelingen uit in een memorandum voor de stad. Open Armen verwerkte de eisen in een fototentoonstelling in samenwerking met BEAT galerij in het centrum van Halle. De expo opent op 23/9/2024 en is vrij te bezoeken. Ze organiseren ook een politiek debat op 23/9.

Campagne 'Als ik burgemeester ben'

Lees meer over de campagne

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.