13-12-2024

Armoede is een kwestie van overleven, soms een leven lang

Terug

Op 13/12/2024 stelt USAB van UAntwerpen het Jaarboek Armoede en Ongelijkheid 2024 over thema levensloop en de link met armoede en ongelijkheid voor. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp zal er samen met algemeen coördinator Heidi Degerickx gastspreker zijn om politiek debat in te leiden. Cindy vertelde op 7/12 op Radio 1 dat armoede zijn littekens nalaat, soms een leven lang. Jill Coene van Universiteit Antwerpen gaf verdere toelichting over het Jaarboek Armoede. Ze pleitte voor de verhoging van de laagste inkomens als perspectief om uit armoede te geraken.

Mieke van Centrum Kauwenberg in Antwerpen getuigde op 13/12 op radio en tv over hoe ze als alleenstaande moeder van 3 kinderen de eindjes aan elkaar moet knopen.

Het Netwerk tegen Armoede schreef mee aan het Jaarboek Armoede door het perspectief van de levensloop van mensen in armoede in te brengen.

Mieke: "Bij alles wat ik doe, vraag ik me af wat het kost"

Mieke van Centrum Kauwenberg in Antwerpen getuigde op 13/12 op radio en tv over hoe ze als alleenstaande moeder van 3 kinderen de eindjes aan elkaar moet knopen.

Het verhaal van Mieke staat symbool voor heel wat alleenstaande ouders en nieuw samengestelde gezinnen die het financieel moeilijker hebben dan gezinnen die geen relatiebreuk meemaakten. Dat blijkt uit het Jaarboek Armoede en Ongelijkheid 2024.

Mieke belandde na haar scheiding, 10 jaar geleden, in armoede. Het gaat opnieuw beter, maar haar financiële situatie blijft haar stress geven: "3 kinderen opvoeden, dat betekent veel kosten: schoolboeken, die kleren waar ze elke keer opnieuw uitgroeien. Alle kosten die ze meebrengen, geven me een chronisch gevoel van stress. Het is altijd weer: lukt dat of niet?”

Het Jaarboek Armoede stelt structurele maatregelen voor om mensen met laagste inkomens te ondersteunen: betaalbare woningen, kinderopvang en gezondheidszorg, extra gezinsbijslagen, maar ook alle aspecten van mobiliteit.

"Bij alles wat ik doe, vraag ik me af wat het kost": Mieke (47) is als alleenstaande ouder financieel kwetsbaar

Lees het interview van Mieke

"Waar je wieg staat is bepalend voor de rest van je leven"

Cindy Van Geldorp en Heidi Degerickx trappen de voorstelling van het Jaarboek Armoede en Ongelijkheid 2024 af met hun verhaal over hun levensloop. Ze hadden het over de soms grote verschillen in kantelmomenten, maar ook parallellen in hun leven.

"Armoede is een kwestie van overleven, soms een leven lang. Waar je wieg staat of de tegenslagen of mogelijkheden die je ervaart, zijn heel erg bepalend voor de rest van je leven. We hebben elkaar gevonden in onze strijd tegen onrecht en armoede."

Het Netwerk tegen Armoede schreef mee aan het Jaarboek Armoede door het perspectief van de levensloop van mensen in armoede in te brengen. Cindy en Heidi gaven voer mee voor het politiek debat nadien.

Cindy Van Geldorp: "Armoede laat zijn littekens na, soms een leven lang"

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp vertelde op Radio 1 hoe opgroeien in een kwetsbare situatie haar verdere leven heeft bepaald.

Ze had het ook over twee belangrijke kantelmomenten:

  • vast werk vinden als straatveger bij Stad Antwerpen na een aantal jaren van interims en onzekere werksituaties en later als ervaringsdeskundige bij KdG Hogeschool
  • de ontmoeting met de jongerenvereniging Recht-Op vzw waar ze in haar geloofden en waar ze openbloeide

Via de vereniging kon ze aan de slag bij het Netwerk tegen Armoede als stafmedewerker en woordvoerder.
Haar boodschap voor beleidsmakers: "Het is belangrijk om te blijven luisteren naar mensen in armoede. Zij weten wat zou kunnen helpen om armoede structureel te bestrijden."

"Armoede laat littekens na": de moeizame strijd tegen armoede

Herbeluister het interview

Jill Coene: "Er zijn heel wat kantelmomenten in je leven waardoor je sneller dan je denkt in armoede kan belanden"

Jill Coene op Radio 1 over het Jaarboek Armoede: "We hebben het levensloopperspectief op armoede onderzocht. Er zijn heel wat kantelmomenten in je leven waardoor je sneller dan je denkt in armoede kan belanden." Ze pleit voor de verhoging van de laagste inkomens als perspectief om uit armoede te geraken.

Uit het Jaarboek Armoede: "Je belandt sneller in armoede dan je denkt"

Herbeluister het interview

Jaarboek Armoede en Ongelijkheid 2024

Lees meer over het Jaarboek Armoede

Jaarboek Armoede en Ongelijkheid 2024

Download het jaarboek

Podcast "Armoede in onze levensloop"

Beluister de podcast op Spotify

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.