17-05-2024

Leestip: 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld'

Terug

Algemeen coördinator Heidi Degerickx nam het nieuwe boek 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld' van Tim 'S Jongers onder de loep, samen met Noël Slangen. Knack publiceerde hun review op 17/5/2024.

Tim 'S Jongers (1981) is politicoloog, bestuurskundige, publicist én ervaringsdeskundige in armoede. In zijn werk focust hij vooral op verschillen in de samenleving en de positie van mensen in kwetsbare situaties, en hoe we deze verschillen kunnen overbruggen.

Heidi Degerickx: "Politici herontdekken het thema armoede als de middenklasse dreigt getroffen te worden"

Heidi Degerickx: "Het is een zeer toegankelijk boek dat focust op wat het beleid kan doen en niet – zoals te vaak stigmatiserend gebeurt – op wat mensen in armoede moeten doen."
"Dat sociaal werkers vaak te horen krijgen dat ze mensen met rust moeten laten is een overlevingsstrategie van mensen die zich isoleren van de samenleving. Zij kunnen moeilijk opboksen tegen vooroordelen, schuld en schaamte."

Het Netwerk is blij met koopkracht als thema van de verkiezingen 2024: "Politici herontdekken het thema armoede als de middenklasse dreigt getroffen te worden, denk aan de corona- en energiecrisis. De focus ligt vaak op mensen net boven de armoedegrens. Wij proberen dat als hefboom te gebruiken voor structurele preventieve maatregelen. Denk aan kinderopvang ook voor mensen die niet voltijds kunnen werken."

Noël Slangen stuit als ervaringsdeskundige ook vaak op onbegrip: "Dat hersenen blokkeren bij chronische stress door geldgebrek kunnen velen niet vatten. Als ik dat vergelijk met een bedrijf op de rand van het faillissement of iemand met een burn-out door controleverlies, dan snappen sommige middenklassers het wél."

'Armoede uitgelegd aan mensen met geld', Knack

Lees het artikel

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.