13-06-2024

Leo stapt Te voet dwars door België in strijd tegen armoede

Terug

Op 13/6/2024 is Leo Vercauteren (70) vertrokken voor een wandeltocht dwars door België ten voordele van de strijd tegen armoede. Hij heeft zo'n 4.600 km voor de boeg door 581 steden en gemeenten van ons land. Plaats van vertrek was de armoedevereniging Erm 'n Erm in Tienen. Met zijn tocht wil hij mensen oproepen om organisaties te steunen die pleiten voor structurele oplossingen om armoede aan te pakken. Voor Vlaanderen en Brussel zijn dat het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Voor Wallonië is dat Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté. Wat een mooi gebaar van verbinding en solidariteit!

Leo Vercauteren: "Hoe kan een rijk land, een democratie, als België armoede tolereren?"

Leo Vercauteren: ”Ik vraag me af of een rijk land, een democratie, armoede kan tolereren. Mijn antwoord daarop is NEE. Ik heb dan ook veel respect voor mensen en organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen armoede.” Leo heeft al een aantal dagen gewandeld vanaf Diest om goed op gang te komen, maar de officiële start vond plaats in Tienen op 13/6/2024. Leo zal een aantal maanden wandelen en tijdens de winter een rustpauze inlassen. Na de winterstop zal Leo zijn tocht voortzetten vanaf Diest om in het voorjaar van 2025 te eindigen in Oostende, aan de andere kant van het land.

Heidi Degerickx: "We zijn heel erg blij met zo'n straf persoonlijk engagement van Leo in de strijd tegen armoede in België"

Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede: "1 op 5 Belgen (18,7%) heeft een risico op armoede of sociale uitsluiting. In Vlaanderen gaat het over zo'n 500.000 mensen. Armoede kan iedereen overkomen, maar bepaalde groepen mensen lopen een groter risico, zoals kortgeschoolden, werklozen, huurders en eenoudergezinnen. (cijfers Statbel) We zijn heel erg blij dat Leo het opneemt voor de strijd tegen armoede in België met zo’n straf persoonlijke engagement. We zullen hem dan ook volop steunen tijdens zijn tocht." De Belgische armoedenetwerken roepen het publiek en hun achterban op om de wandeltocht te steunen, Leo een warme ontvangst te bieden, een eindje met hem mee te stappen of een slaapplaats aan te bieden.

Lokale armoedevereniging Erm ‘n Erm in Tienen wil iedereen laten deelnemen aan onze samenleving

De officiële start vond plaats bij de lokale armoedevereniging Erm ‘n Erm in Tienen. De vereniging biedt een warm onthaal voor mensen in armoede, zonder drempels. Samen gaan ze op weg om hen uit hun s****ociaal isolement te halen, sterker te maken, en na te denken over oplossingen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. De vereniging wil dat iedereen kan deelnemen aan onze samenleving op alle niveaus. Ze gaan in dialoog met het stadsbestuur over de drempels en problemen die mensen in armoede ervaren en zoeken samen oplossingen.

Steun de wandeltocht Te voet dwars door België en de strijd tegen armoede

Wil jij de voettocht van Leo dwars door België steunen? Ga jij mee de strijd tegen armoede aan? Sponsor de tocht van Leo met 1 euro/km. Doe een gift aan het Netwerk tegen Armoede of een lokale vereniging waar mensen in armoede het woord nemen of het Réseau Wallon de Lutte Contre la Pauvreté via de website www.tevoetdwarsdoorbelgie.be of de blog van Leo Vercauteren. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Je kan ook een eindje meestappen met Leo. Hij neemt een tent mee en zoekt nog slaapplaatsen om zijn tent op te zetten, of een warm bed om in te slapen.

Wandeltocht Te voet dwars door België

Lees meer

Blog van Leo Vercauteren

Bekijk de blog

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.