27-08-2024

Mensen in armoede aan het woord over de UiTPAS

Terug

Mensen in armoede aan het woord over de UiTPAS

Het Netwerk tegen Armoede maakte een dossier over de UiTPAS naar aanleiding van de officiële evaluatie van de UiTPAS in 2024. De UiTPAS met kansentarief is ontstaan vanuit een sterke samenwerking met het Netwerk tegen Armoede. De doelstelling van de UiTPAS met kansentarief is: het reguliere, georganiseerde vrijetijdsaanbod betaalbaar en toegankelijk maken voor mensen met een beperkt budget. Tijdens de evaluatie van het bereiken van deze doelstelling, is het essentieel om ervaringskennis van mensen in armoede en toeleiders mee te nemen.

Dossier: Mensen in armoede aan het woord over de UiTPAS

Lees het volledige dossier

Dit dossier benadrukt zeven kansen en zes uitdagingen voor de verdere uitrol van de UiTPAS over heel Vlaanderen en Brussel. Alle bevindingen zijn onderschreven vanuit ervaringsdeskundigheid. We geloven dat de Vlaamse UiTPAS een boegbeeld kan worden voor een duurzaam inclusief en armoedesensitief vrijetijdsbeleid, en inspiratie kan zijn voor andere Europese landen. Maar enkel op voorwaarde dat er tegemoet gekomen wordt aan volgende kansen en uitdagingen:

De verschillende aanbevelingen op Vlaams niveau

1. Er is nood aan een bovenlokale UiTPAS en een decretale stroomlijning

Er is nood aan een bovenlokale UiTPAS en decretale stroomlijning over de uitrol ervan. Als Vlaanderen en Brussel een gezamenlijke visie voor de vrijetijdsparticipatie van kansengroepen willen uitbouwen, dan moeten alle steden en gemeenten verplicht deel uitmaken van een (inter)gemeentelijk netwerk vrijetijdsparticipatie mét UiTPAS. Regionale UiTPASSEN zouden ook verplicht bovenlokaal moeten toegepast worden, zodat rechthebbenden ook buiten de gemeentegrenzen korting kunnen krijgen op vrije tijd. Hier zou dan automatisch Vlaamse ondersteuning aan gekoppeld moeten worden. Zo kan elk individu genieten van alle kansen op vlak van vrijetijdsparticipatie , en worden veel structurele ongelijkheden en verschillen tussen de gemeenten weggewerkt. Ook zullen tal van andere uitdagingen (bijvoorbeeld het wegwerken van participatiedrempels) makkelijker overbrugd worden.

2. Uitbreiden van aanbod op maat/vraag

Vrijetijdsambtenaren zouden in het aanbod meer rekening moeten houden met de mogelijkheden en beperkingen van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Ze zouden actiever wensen en noden kunnen bevragen door samen te werken met sociale organisaties. Meer lobbywerk (lokaal/bovenlokaal) om ook commerciële partners te laten toetreden tot de UiTPAS is wenselijk. Grote cinemaketens, binnenspeeltuinen, zwemparadijzen, fitnesscentra of kermisactiviteiten zijn meestal nog geen UiTPAS-partner (of hebben een te beperkt aanbod). Er is echter een grote vraag naar bij gezinnen in armoede. Er zou daarnaast ook een plafond moeten komen op de maximumprijs (zie dossier: ‘er vallen nog steeds mensen uit de boot’, p. 20).

3. Toeleiding vraagt een transversale aanpak

Vrije tijd toegankelijker maken is inzetten op toeleiding van mensen die maatschappelijk kwetsbaar zijn naar een relevant aanbod, en dat vraagt een transversale aanpak. Toeleiding is een gedeelde verantwoordelijkheid waarbij verschillende sectoren idealiter samenwerken. De vrijetijdsectoren (cultuur, jeugdwerk, sport, toerisme) moeten blijvend in gesprek gaan met armoedepartners en de (jeugd)welzijnssector voor sensibilisering rond participatiedrempels. Naast het toegankelijker maken van het reguliere vrijetijdsaanbod blijven investeringen in een geïntegreerd of doelgroepspecifiek aanbod nodig.

Het Netwerk tegen Armoede promoot volgende toeleidingsacties op Vlaams niveau

Actie 1

Investeer in overkoepelende vrijetijdsloketten, zoals Rap-op-Stap-kantoren en UiTPAS-loketten. Zorg ervoor dat alle vrijetijdsloketten het aanbod van UiTPAS, VRIJUIT en Iedereen Verdient Vakantie mee bekendmaken en dat dat beter op elkaar is afgestemd.

Actie 2

Maak middelen vrij voor ondersteuning en vorming van vrijetijdsaanbieders, lokale/intergemeentelijke besturen en armoedepartners die bepaalde aspect(en) van toeleiding opnemen (vb. rond vindplaatsgericht werken, communicatie-aanbod, vorming).

Actie 3

Voorzie laagdrempelige projectoproepen voor inclusieve vrije tijd met een looptijd van minimum 3 jaar binnen verschillende decreten/departementen: cultuur (vb. bovenlokaal cultuurdecreet), jeugd (vb. geïntegreerd jeugddecreet), sport (vb. decreet georganiseerde sportsector), en toerisme (vb. decreet iedereen verdient vakantie).

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.