26-01-2024

Startdag: onze stem telt!

Terug

We trapten het nieuwe jaar af met een spetterende Startdag in het Vlaams Parlement. Het stond dan ook in het teken van de komende verkiezingen. Sessies over politieke praat, het abc van verkiezingen, polarisering, de toekomstige campagne en het allerbelangrijkste: het belang van de stem van mensen in armoede. Dat zetten we meteen in de praktijk een debat met pittige vragen over de maximumfactuur, inkomen boven de armoedegrens en (sociale) woningen. De vragen werden aangedragen door de mensen in onze verenigingen. Bedankt aan iedereen die er was!

We begonnen de dag met een rondleiding in het Vlaams Parlement. Daar maakten we kennis met de werking van de Vlaamse overheid.

Rondleiding door het Vlaams Parlement

Daarna gingen we aan de slag. We namen plaats op de zetels van de parlementariërs en bespraken het ABC van de verkiezingen, dachten na over wat we zouden doen als we burgemeester waren, analyseerden politieke praat en gingen aan de slag met polarisatie. Alles stond in teken van het allerbelangrijkste: de stem van mensen in armoede.

In het debat zaten Liesbet Sommen (CD&V), Aimen Horch (Groen), Kathleen Depoorter (N-VA), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Lise Vandecasteele (PVDA), Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) en Hannes Anaf (Vooruit). Een uur lang gaven ze antwoord op onze vragen en gingen ze in debat.

"Ik deed een parttime job en zocht een extra job om wat bij te verdienen. Ik had 370€ per maand erbij en het lukte net om rond te komen, maar het jaar erop moest ik veel belastingen betalen. Als ze de belastingen hadden afgehouden dan zou ik 100€ per maand verdiend hebben. Dan heb ik gewerkt voor niets. Op een flexi job moet je geen belastingen betalen, maar omdat ik halftijds werk, kan ik dat niet. Op die manier blijf ik mijn rekeningen achterna hollen. Ik verloor ook mijn sociale voordelen, zoals mijn verhoogde tegemoetkoming, kans op uitpas tarief, weg met onderwijscheques. Die ervaring was voor mij echt een neerwaartse spiraal. Zijn jullie voor of tegen een inkomen boven de armoedegrens?"

Debat. Antwoorden op de vraag "Ben je voor een inkomen boven de armoedegrens?"

Opvallend waren ze allemaal voor een inkomen boven de armoedegrens, meer sociale woningen en een betaalbare huurmarkt. We hopen dat ze die ambities waarmaken in de volgende legislatuur. Wij zijn overtuigd het belang van de stem en kennis van mensen in armoede, ook in het parlement.

Rondleiding door het Vlaams Parlement
Rondleiding door het Vlaams Parlement
Debat
Heidi Degerickx en Cindy Van Geldorp voor de inleiding

Wil je meer foto's zien van de Startdag?

Bekijk het album

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.