18-03-2024

Verlies je plek op de wachtlijst niet! Nieuw inschrijvingsregister voor sociale woningen

Terug

Sta jij op een wachtlijst voor een sociale woning? Dan moet je je inschrijving bevestigen! Alle bestaande wachtlijsten verdwijnen en er komt 1 nieuwe wachtlijst: het Centraal Inschrijvingsregister of CIR. Het is heel belangrijk om je inschrijving te bevestigen. Anders word je geschrapt en verlies je je plek op de wachtlijst. Om zo weinig mogelijk mensen uit de boot te laten vallen, stelde het Netwerk tegen Armoede met onze vereniging De Zuidpoort een infographic op met duidelijke stappen die de kandidaat-huurders moeten ondernemen.

Er staan ongeveer 176.000 huishoudens op een wachtlijst voor een sociale woning. Deze bevinden zich op verschillende wachtlijsten van lokale woonmaatschappijen. Om dit proces efficiënter te maken investeerde de Vlaamse overheid in één centraal en digitaal register: het centraal inschrijvingsregister. Vanaf 18 maart 2024 wordt dit centraal inschrijvingsregister voor nieuwe sociale huurders gelanceerd.

Kandidaat-huurders die voordien al op de wachtlijst bij één of meerdere woonmaatschappijen stonden, zullen nu één digitaal dossier hebben in het centraal inschrijvingsregister. Bovendien start vanaf 18 maart ook de actualisatie. Dit betekent dat woonmaatschappijen zullen vragen aan hun kandidaat-huurders of deze hun plek op de wachtlijst voor een sociale woning willen behouden. Tegelijkertijd controleren woonmaatschappijen ook of de kandidaat-huurders aan de inschrijvingsvoorwaarden voor een sociale woning voldoen om ingeschreven te kunnen zijn. De kandidaat-huurders worden hiervan op de hoogte gebracht via een brief van hun woonmaatschappij. Ze hebben dan 30 dagen na de postdatum om te reageren. Er volgt een herinneringsbrief met een termijn van 15 dagen. Kandidaat-huurders die niet herbevestigen of niet tijdig de juiste documenten bezorgen aan de woonmaatschappij, worden geschrapt van de wachtlijst. Dit heeft enorme gevolgen.

De meest kwetsbare kandidaat-huurders met de hoogste woonnood zullen door digitale en administratieve drempels onterecht van de wachtlijst verdwijnen. Op die manier wordt de wachtlijst voor een sociale woning schijnbaar korter, maar is het recht op wonen van deze mensen niet gegarandeerd. Om zo weinig mogelijk mensen uit de boot te laten vallen, stelde het Netwerk tegen Armoede met onze vereniging De Zuidpoort een infographic op met duidelijke stappen die de kandidaat-huurders moeten ondernemen.

Lees meer over het CIR

Meer info

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.