Vlaamse Regering katapulteert kinderopvang terug in de tijd door nieuwe voorrangsregels
De Kinderopvangzaak, een coalitie van 18 middenveldorganisaties, stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang van de Vlaamse Regering. Onze Vlaamse kinderopvang zal vanaf 1 april 2024 veel minder toegankelijk worden. Ongeveer 76% van onze kindjes gaan naar een kinderopvanginitiatief in de zogenaamde trap 2. Daar betalen ouders naargelang hun inkomen. De nieuwe voorrangsregels willen in deze trap vanaf nu absolute voorrang aan gezinnen die 4/5de werken of dagopleiding volgen. Intussen is ook het historische tekort aan kinderopvangplaatsen zo opgelopen dat tal van kinderen simpelweg in de steek gelaten worden.
Toegankelijke, kwalitatieve kinderopvang is een kinderrecht
Toegankelijke, kwalitatieve kinderopvang is een kinderrecht, een voorwaarde voor vrouwenemancipatie en een bron van steun voor ouders. De Toekomstgroep schetste onze kinderopvang als een basisvoorziening voor élk kind. Met deze voorrangsregels blijft de Vlaamse overheid kiezen voor de crisisrecepten uit het verleden.
"Kinderopvang moet een basisvoorziening zijn voor elk kind"
Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Tessa Segers vertegenwoordigden het Netwerk tegen Armoede op de persconferentie van de Kinderopvangzaak.
Heidi Degerickx: "Kinderopvang moet een basisvoorziening zijn voor elk kind, net zoals de school dat ook is. Zo krijgen alle kinderen alle kansen in het leven om zich ten volle te ontwikkelen. En ouders krijgen ademruimte om naast het ouderschap ook andere rollen en verantwoordelijkheden in het leven op te nemen. Kortom, vanuit het Netwerk tegen Armoede vinden we de sociale functie van de kinderopvang, én de betaalbaarheid cruciaal."
"Ik ben 33 jaar en mama van twee kinderen. Mijn dochter van 10 ging nooit naar de kinderopvang. Ik zat toen heel diep, zowel financieel als mentaal. We hadden ook een zeer slechte woonsituatie en toen durfde ik de stap naar kinderopvang nog niet zetten. 5 jaar later kreeg ik mijn zoontje en heb ik wel die stap gezet. We kregen ook voorrang omdat ik alleenstaande ouder was en omwille van mijn beperkte inkomen. Het betekende een wereld van verschil want toen mijn zoontje naar de kinderopvang ging, kreeg ik ook de ruimte om te starten in een meerjarige opleiding. Dat was echter geen 4/5 de opleiding, wel halftijds. Dankzij die opleiding ben ik vandaag wel 4/5de aan het werk en zijn we er als gezin op vooruit gegaan." aldus Tessa, mama van 2 kinderen en deel van de vereniging De Keeting.
"Je kan moeilijk met een baby op de arm solliciteren of een voltijdse opleiding volgen."
Ervaringsdeskundige Tessa van onze vereniging Vzw De Keeting op VRT NWS over de drempels naar kinderopvang die ze zelf ondervond als alleenstaande moeder: "Ik had het vroeger financieel ook niet zo makkelijk. Dat maakte dat de stap naar de kinderopvang ook niet zo evident was. Maar zonder de kinderopvang kan je ook geen stappen vooruit nemen. Je kan niet gaan solliciteren met een baby op je arm. Je kan niet naar een voltijds opleiding gaan met een baby of peuter op je arm."
"Dat betekent dat je je leven 2,5 jaar on hold moet zetten, dat je 2,5 jaar financiële onzekerheid hebt. Terwijl je voortdurend te horen krijgt dat je moet gaan werken."
Tessa getuigde in De Standaard van 21/3/2024 ook hoe kinderopvang een hefboom is voor gezinnen om uit armoede te geraken: “Ik maakte pas gebruik van kinderopvang bij mijn tweede kind. Omdat ik een opleiding wilde volgen. Die was zeker niet vier vijfde, maar ze heeft ertoe geleid dat ik vandaag een job heb. Daardoor sta ik nu sterker, en hebben mijn kinderen het beter. In de strijd tegen kinderarmoede is deze maatregel een grote stap achteruit.”
Klacht bij Grondwettelijk Hof tegen voorrang in kinderopvang voor werkende ouders
Lees meer op VRT NWSKlacht bij Grondwettelijk Hof tegen voorrang in kinderopvang voor werkende ouders
Herbeluister op Radio 1Te veel ouders en kinderen worden uitgesloten van kinderopvang
Lees meer in De StandaardSteun de Kinderopvangzaak
- Doneer aan de crowdfunding. Een rechtszaak kost geld. De deelnemende organisaties leverden al een bijdrage, maar voor het overige bedrag rekenen we op jouw steun.
- Volg de kanalen van de Kinderopvangzaak en deel de info via Facebook en Instagram! Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich bewust zijn van de discriminerende regelgeving.