Wat kan de lokale politiek aan armoede doen?
De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn belangrijk, zeker ook voor mensen die leven in armoede. Sociaal.Net ging op pad en hoorde vier ervaringsdeskundigen. Houdt de politiek hen bezig? Gaan ze stemmen? En wat kan hun nieuwe lokale bestuur doen aan armoede?
“Als we niet gaan stemmen, wie luistert er dan naar ons?”
De gesprekken kaderen in de campagne 'Als ik burgemeester ben' waarmee het Netwerk tegen Armoede mensen in armoede wil aanmoedigen om te gaan stemmen en zich uit te spreken over wat er moet veranderen.
Lisa: "Politici luisteren niet altijd"
Lisa Van de Velde (26), brugfiguur bij het Antwerpse netwerk van armoedeverenigingen vzw STA-AN: “Wat me stoort is dat er allerlei beslissingen worden genomen over mensen in armoede door mensen die zelf nooit in armoede hebben geleefd. Hoe kun je dan weten wat de juiste oplossingen zijn?”
Lisa was op een bepaald moment dakloos en sliep bij vrienden. Nu werkt ze als brugfiguur en helpt ze jongeren op weg naar hulporganisaties. “Nu ken ik de hulpverlening goed en heb ik een groot netwerk. Dat maakt het veel makkelijker om de jongeren de juiste richting uit te sturen.”
Lisa zet het thema wonen op nummer een voor de lokale verkiezingen. “Alles is zo duur. Duizend euro per maand voor een appartement, wie kan dat betalen? Als ik het appartement dat ik nu huur kwijtraak, dan kom ik terug op straat terecht. Een andere woning kan ik niet betalen.”
Christophe: "Politici weten niet welke impact hun beslissingen hebben op mensen in armoede"
Christophe Teirlinck (50), ervaringsdeskundige en beleidsmedewerker bij het Netwerk tegen Armoede: "Politici weten niet welke impact hun beslissingen hebben op mensen in armoede. Het is mijn job om de leefwereld van mensen in armoede binnen te brengen bij beleidsmakers.”
Christophe noemt werk een ander belangrijk thema. “Werk kan een hefboom zijn om uit armoede te geraken. Maar het is niet genoeg om iemand aan werk te helpen, we moeten er ook voor zorgen dat mensen kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goed openbaar vervoer en kinderopvang die voor iedereen toegankelijk is.”
“Ik heb altijd al gestemd. Je stem is belangrijk. Als je echt twijfelt op wie je moet stemmen, denk dan na over wat je belangrijk vindt en bekijk de programma’s van de partijen in jouw gemeente.”
Rafael: "Het zou krachtig zijn als ervaringsdeskundigen mee kunnen schrijven aan het beleid"
Rafael Janssen (42) is coach bij armoedevereniging Compagnie & Co in Lommel: “Alles begint bij het bijstellen van het beeld dat heerst over armoede. Mensen belanden niet in armoede door hun gedrag, maar stellen bepaald gedrag door de omstandigheden waarin ze leven. Laten we in plaats van met de vinger te wijzen, die omstandigheden eens aanpakken.”
Voor Rafael gaat armoede niet alleen over wonen en werk, maar ook over vrije tijd. “We moeten ervoor zorgen dat mensen goed in hun vel zitten. Daarin zijn sport en cultuur belangrijk. Zulke activiteiten geven je afleiding, maar zijn ook een goede manier om vrienden te maken en een netwerk uit te bouwen. Helaas kan niet iedereen ze betalen.”
Compagnie & Co is in overleg met de stad Lommel over de invoering van de UiTPAS. De UiTPAS kan iedereen gebruiken voor cultuur- en sportactiviteiten. Als gemeente kan je aan de pas een kansentarief laten toevoegen. “Zo gebruikt iedereen dezelfde pas en valt het niet op wie aan een lager tarief deelneemt. De stad heeft ons voorlopig niet betrokken bij de uitwerking. Het zou krachtig zijn als ervaringsdeskundigen mee kunnen schrijven aan het beleid”
Abdul*: "Regels strenger maken is niet altijd de oplossing"
Abdul, vrijwilliger bij een vluchtelingenorganisatie in Oost-Vlaanderen: “Een goede politicus luistert naar mensen. Die zit daar om mensen vooruit te helpen. Er zijn ook politici die het voor zichzelf doen en in de job interessante kansen zien. Maar als je daar niet voor de mensen zit, dan zit je niet op de juiste plek.”
Voor Abdul gaan de verkiezingen over mensenrechten. “Ik denk dat politici vooral moeten zorgen dat iedereen kan ademen, dat alle mensen aan hun rechten toekomen. Regels strenger maken is niet altijd de oplossing.” Hij verwijst naar het negatieve beeld dat heerst over nieuwkomers: “Niet alle mensen zijn slecht. Stel dat tien op de honderd mensen slechte bedoelingen hebben, dan zijn negentig van die honderd nog altijd goede mensen. En die hebben ook rechten.”
Abdul zou zeker gaan stemmen als hij zou mogen: “Verkiezingen zijn heel belangrijk. Ik wacht tot de dag dat ik mag gaan stemmen. Ik hoop dat die ooit komt. Hoop is heel belangrijk, daar moet je aan vasthouden.”
- Abdul is een pseudoniem