27-03-2024

Zo'n 20.000 mensen in dak- en thuisloosheid in Vlaanderen in 2023

Terug

Vlaanderen telt ongeveer 20.000 dak- en thuislozen, waarvan zo’n 30 procent kinderen. Een krachtig signaal naar het beleid is nodig om dit aan te pakken! Aandacht voor huisvesting en een aangepast zorg- en welzijnsaanbod is cruciaal in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Er is niet alleen een stijging, maar ook een grote diversiteit binnen de groep die zich in een dak- en thuisloze situatie bevindt. Bovendien gaat dak- en thuisloosheid samen met andere (mentale) problemen. Dat leert een onderzoeksrapport van LUCAS KU Leuven en UCLouvain CIRTES in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

Dak- en thuisloos zijn heeft een enorme impact op psychisch welzijn

Sarah Lampen van Betonne Jeugd: “Dak- en thuisloos zijn heeft een enorme impact op psychisch welzijn. Als je vanuit deze situatie hulp gaat zoeken, wordt het heel moeilijk. Je hebt een adres nodig om toegang te krijgen tot geestelijke gezondheidszorg. Maar meestal heb je een opname nodig om terug woonklaar te zijn. Om om te kunnen gaan met alles wat er gebeurd is, zoals van kleins af aan opgroeien in armoede. Maar die instroom in geestelijke gezondheidszorg is moeilijk, want zonder adres geen instroom.”

Rapport Telling dak- en thuisloosheid 2023

Lees het rapport

Dossier over dak- en thuisloosheid

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.