28-05-2025

De Vlaamse Armoedetoets als instrument in de strijd tegen armoede

Terug

Met deze nota willen we beleidsmakers helpen om een armoedetoets op een haalbare manier toe te passen. De armoedetoets is een instrument om effectief beleid te maken voor en door mensen in armoede.

“Cruciaal voor het Netwerk tegen Armoede en haar 61 verenigingen is om niet vóór mensen in armoede te spreken maar mét hen. Wij willen ruimte creëren voor mensen in armoede om zélf te spreken en gehoord te worden. Daartoe gaan we bondgenootschappen aan tussen mensen met en zonder armoede-ervaring om zo collectief de stem van ervaringsdeskundigheid te versterken."

De visie van het Netwerk tegen Armoede op participatie van mensen in armoede aan beleidsprocessen is cruciaal in de strijd tegen armoede. Structurele armoedebestrijding en een gecoördineerde aanpak gestoeld op mensenrechten is enkel mogelijk als er geluisterd wordt naar wat mensen in armoede zelf te vertellen hebben. De ervaringskennis en het leefwereldperspectief van mensen in armoede mee in overweging nemen is doorslaggevend om tot beleidsmaatregelen en veranderingen te komen die voor hen ook werken en haalbaar zijn.

Via de armoedetoets gaat de Vlaamse Regering na of haar regelgeving geen onbedoelde effecten heeft voor mensen in armoede. De Vlaamse armoedetoets wordt door de Vlaamse overheid als volgt gedefinieerd:

Een armoedetoets is het resultaat van een participatief proces waarbij het beleid wordt gescreend op de mogelijke impact die het zal hebben of heeft gehad op armoede, op mensen in armoede of op ongelijkheid die tot armoede kan leiden.

De Vlaamse Armoedetoets als instrument in de strijd tegen armoede

Bekijk de nota

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.