Toekomstcongres - 8 juni 2023 - La Madeleine, Brussel

Het Netwerk tegen Armoede bestaat 20 jaar in 2023 sinds de erkenning via het Armoededecreet in 2003. Al 20 jaar voeren we strijd tegen armoede en ongelijkheid samen met onze 61 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Al 20 jaar nemen we het op voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.

Eén jaar voor de verkiezingen in 2024 hebben we onze 24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid in '24 op papier gezet. De uitdagingen en aanbevelingen van het congres zijn hier ook in opgenomen.


Programma

Tijdens het Toekomstcongres van 8 juni in La Madeleine in Brussel blikten we samen met een 450 aanwezigen terug op 20 jaar strijd tegen armoede en gaven een stand van zaken van de resultaten. We keken ook vooruit met de uitdagingen en plannen voor de toekomst. Centraal stonden de ervaringskennis van mensen in armoede en hun participatie en dialoog met de samenleving.

Lees meer

Herbeleef het Toekomstcongres

Bekijk foto's, beluister geluidsfragmenten en bekijk binnenkort ook de aftermovie en herbeleef het Toekomstcongres.

Lees meer

Participatief traject met mensen in armoede

Tijdens het Toekomstcongres stonden de ervaringskennis van mensen in armoede en hun participatie en dialoog met de samenleving centraal. Een aantal verenigingen nam deel aan een creatief traject om mensen in armoede een stem te geven tijdens het congres.

Lees meer

Ambassadeur Tom Helsen

Ambassadeur Tom Helsen zet zijn schouders mee onder onze 20e verjaardag. Hij maakte kennis met onze verenigingen en schreef speciaal voor ons een solidariteitslied 'It could happen to you too'. Dat bracht hij live tijdens het Toekomstcongres. Hij maakte ook een warme, verbindende clip bij het lied.

Lees meer

20 jaar strijd tegen armoede

Het Decreet betreffende de armoedebestrijding van 2003 zorgde voor de erkenning van het Netwerk tegen Armoede en de verenigingen waar armen het woord nemen. Ze werken volgens zes criteria. Het Armoededecreet en het uitvoeringsbesluit bepalen de wettelijke basis van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding van de Vlaamse overheid.

Lees meer

Praktisch

Het Toekomstcongres vindt plaats in La Madeleine. Het is een symbolisch belangrijke locatie waar het Algemeen Verslag over Armoede is gelanceerd in 1994. We willen met die geschiedenis van de dialoog tussen mensen in armoede en middenveld en beleidsmakers blijven aanknopen. La Madeleine is gemakkelijk bereikbaar in hartje Brussel.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.