Foto's, video's, artikels en interviews
Bekijk foto's en video's, lees en bekijk artikels en interviews in het kader van de campagne rond de lokale verkiezingen op 13 oktober 2024.
“Als we niet gaan stemmen, wie luistert er dan naar ons?”
Startschot campagne 'Als ik burgemeester ben ...' met vereniging Open Armen in Halle
Bekijk de foto'sFoto's campagne 'Als ik burgemeester ben ...'
Bekijk de foto'sVideo's van verenigingen voor de campagne
Bekijk alle video'sHerbekijk het interview met algemeen coördinator Heidi Degerickx in het programma De Markt op VRT 1 over de lokale verkiezingen op 13/10 en de Werelddag tegen Armoede op 17/10
Lees het artikel in DeWereldMorgen.be over de aanbevelingen voor het armoedebeleid voor de lokale verkiezingen op 10/10/2024
De lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 zijn belangrijk, zeker ook voor mensen die leven in armoede. Sociaal.Net ging op pad en hoorde vier ervaringsdeskundigen. Houdt de politiek hen bezig? Gaan ze stemmen? En wat kan hun nieuwe lokale bestuur doen aan armoede?
“Als we niet gaan stemmen, wie luistert er dan naar ons?”
Lees het artikel van Sociaal.Net: Wat kan de lokale politiek aan armoede doen? van 3/10/2024
Voor de lancering van onze campagne 'Als ik burgemeester ben' waren we te gast bij onze vereniging Open Armen vzw in Halle.
Cindy Van Geldorp: “De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor ons ontzettend belangrijk. Het is een moment waarop ook mensen in armoede hun stem kunnen laten horen. Politici nemen beslissingen die een direct impact hebben op hun leven. Dus is het belangrijk dat ze weten wat onze doelgroep nodig heeft.”
Open Armen maakt de wensen voor de stad duidelijk in een opvallende fototentoonstelling die van 23 september tot en met 12 oktober zal lopen in de BEAT-galerij in Halle. Verschillende leden van de vereniging trokken de burgemeesterssjerp aan en lieten zich fotograferen met een slogan van wat zij belangrijk voor een goed leven. Open Armen organiseert de tentoonstelling en een debat over armoede op maandag 23 september in Halle.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad van 17/9/2024.
Om drempels naar dienstverlening te verlagen voor mensen in armoede pleit Leen Vandenhaute, coördinator van De Vrolijke Kring in Ronse in Apache voor een centralisering van sociale dienstverlening. “Als je één plaats zou hebben, dan weten de mensen direct waar ze moeten zijn. Ook de organisaties zouden hun diensten veel beter op elkaar kunnen afstemmen."
“In onze geïndividualiseerde samenleving blijven armoedeproblemen veel vaker verborgen”, zegt Heidi Degerickx, algemeen coördinator bij Netwerk tegen Armoede. “Vroeger had elk dorp zijn buurthuis waar mensen samenkwamen en elkaar op een informele manier hielpen. Zulke lokale ontmoetingsplaatsen worden steeds schaarser.”
"Onze verenigingen, zoals De Vrolijke Kring, gaan actief in gesprek met beleidsmakers om lokale knelpunten aan te kaarten en de samenleving te sensibiliseren.” Samen met onze verenigingen nemen mensen in armoede het heft weer in eigen handen. Ilse: "Als ik burgemeester zou zijn, dan zou ik eens een lange tafel organiseren, waar alle inwoners van Ronse kunnen aanschuiven. Wat stoelen bij elkaar zetten en pannenkoeken bakken. Meer hoeft dat niet te zijn.”
Lees het artikel 'Mensen in armoede in Ronse nemen het heft in eigen handen' in Apache van 11/9/2024.
Interview op Sociaal.Net op 9/9/2024 met Eva Van De Putte en deelnemers aan de workshop Leve de Democratie van Warm Hart vzw in Houthalen-Helchteren
Met een workshop over democratie en politiek trekt het Netwerk tegen Armoede langs verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. Sociaal.Net volgde een workshop mee. “Eens je met mensen over de politiek begint te praten, valt op hoeveel kennis ze eigenlijk hebben.”
“Op familiefeesten is het misschien niet altijd een goed idee om over politiek te praten, want dan kan er ruzie van komen. Maar wij proberen respectvol over het thema te praten. Bovendien, het is net goed dat mensen dingen voelen bij het thema. Dat zeg ik ook tijdens de workshops. Want dat betekent dat je nog altijd gelooft in verandering. Dan denk ik: super, er beweegt iets. Niet alles is verloren.”
Lees het interview in Sociaal.Net
Oproep naar kandidaten voor de lokale verkiezingen op 13 oktober in het magazine Lokaal van VVSG van september 2024
De afschaffing van de opkomstplicht maakt het moeilijker de resultaten te voorspellen. Het is een grote uitdaging om mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie te bereiken. Het risico bestaat dat lokale kandidaten en mandatarissen hun stem niet (meer) te horen krijgen.
Wie beter dan mensen in armoede kunnen drempels benoemen, maar zeker ook oplossingen voorstellen voor een goed sociaal beleid, zoals:
✔ meer en betere sociale woningen
✔ een menswaardig inkomen voor iedereen
✔ meer begeleiding naar werk en jobs op maat
✔ betaalbare vrije tijd
✔ meer en beter openbaar vervoer en een betere bereikbaarheid
Het Netwerk tegen Armoede maakte ook een leidraad voor lokale besturen om de weg naar de stembus te effenen voor kwetsbare groepen.