Terug

Kinderopvang

24. Zorg voor een flexibele en betaalbare kinderopvang

Kinderopvang is meer dan een plaats voor opvang van kinderen tijdens de werkuren van de ouders. De sociale en pedagogische functie van kinderopvang is vandaag nog steeds onderbelicht. Jammer genoeg zien we in de kinderopvang een ongelijke deelname van mensen in armoede. Het bestellen is betalen-principe houdt onvoldoende rekening met de dagelijkse realiteit van jonge gezinnen in armoede en draagt hier zeker toe bij. Daarom vindt het Netwerk tegen Armoede het cruciaal te investeren in voldoende flexibele, betaalbare opvang die toegankelijk en kwaliteitsvol is. Het Netwerk tegen Armoede vraagt om de missie van kinderopvang uit te bouwen op basis van zowel haar economische als haar sociale en pedagogische functie. Voldoende opvangplaatsen, betaalbaarheid en actief plaatsen voorbehouden voor (eenouder)gezinnen in armoede is cruciaal om zowel kinderarmoede te vermijden als generatiearmoede te doorbreken.

Naast het belang van toegankelijke en betaalbare kinderopvang voor 0-3 jaar, doen we ook een appèl aan de lokale besturen om de sociale functie van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voluit als een sterke pijler van het lokaal sociaal beleid uit te bouwen. Samenwerking met lokale verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen zal een positief effect hebben op de strijd tegen armoede (22).

“Als kind had ik soms problemen met agressie op school. Ze deden op school hun best mij te helpen, maar dit lukte niet altijd. Ook in de buitenschoolse opvang hielp de begeleiding mij. Daar was een andere vibe. Ik weet echt niet hoe het anders zou zijn uitgedraaid. Ik heb hier mijn talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Ik ben blij dat ik nu nog steeds toepas wat ze me geleerd hebben, en dat ik me rustig kan houden in bepaalde situaties.” - Een 17-jarige jongeman

Deze aanbeveling betreft het Vlaamse en lokale beleidsniveau.

Thema 'Kinderopvang'

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.