07-10-2021

De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht

Terug

De stem van mensen in armoede blijft onderbelicht. Dat zeggen Katrien Boone van Howest en Pascale Cockhuyt van onze vereniging Vzw Wieder in een dubbelgesprek over participatie op Sociaal.Net: “Hoe kan het dat in een rijke samenleving 15 procent van de mensen niet genoeg geld heeft om menswaardig rond te komen? Welke mechanismen zitten daar achter?”

‘De essentie van participatie? Niet denken dat jij de wijsheid in pacht hebt.’

Onderzoeker Katrien Boone (Howest) is auteur van het boek ‘Sociaal werk als armoedebestrijder. Zoektocht naar een participatieve benadering’ over sociaal werk, armoedebestrijding en participatie. Zij gaat in gesprek met Pascale Cockhuyt, coördinator van vzw Wieder in Brugge, één van onze 58 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen.
Ze zijn beiden ook te gast op 15 oktober 2021 in de webinar ‘Het sociaal werk als armoedebestrijder’, georganiseerd door SAM, steunpunt Mens en Samenleving, in samenwerking met Sociaal.Net.

‘Zorg dat de oplossing vanuit de mensen zelf komt.’

Pascale: “Mensen zijn tot veel meer in staat dan we vaak denken. Daarom hebben ze ook recht van spreken. Zorg dat de oplossing vanuit de mensen zelf komt, want dan is de gedragenheid groter. Eigenlijk is dat ook vaak mijn boodschap aan politici.

Katrien: “Stel, er zitten tien mensen rond een tafel: acht mensen in armoede, een professional en een minister Als die laatste twee samen de beslissing doordrukken, is dat een vorm van schijnparticipatie.”

Armoede in Vlaanderen: ‘Wanneer zeggen we: Genoeg!’

Lees het interview op sociaal.net van 5/10/2021

Webinar ‘Het sociaal werk als armoedebestrijder’ op 15/10/2021

Lees meer over de webinar

Participatie van mensen in armoede is het centrale thema van 17/10

Lees meer op 17oktober.be

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.