24-09-2021

Boekencheck: drie procent leerlingen secundair heeft geen schoolboeken aan begin schooljaar

Terug

Uit Boekencheck van Krijt vzw blijkt dat drie procent van leerlingen in secundair onderwijs geen schoolboeken heeft omdat ouders ze niet kunnen betalen. Het blijkt ook dat scholen een verschil kunnen maken. Dat staat in De Morgen van 24/9/2021.

Wim Van Lancker. “Een van de kenmerken van armoede is dat mensen dat zoveel mogelijk verborgen houden. Als kinderen zonder schoolboeken in de klas moeten zitten, worden net alle spotlights op hen gericht. Dat stigmatiseert en verhoogt de kans dat leerkrachten hen anders behandelen.”

Scholen kunnen een verschil maken

Blijkt ook dat scholen een verschil kunnen maken. Colette Victor: “Ze moeten een regierol durven op te nemen en zelf het gesprek aan te knopen met kwetsbare ouders."

Het Atheneum van Gentbrugge werkt met een schoolboekenfonds. Sofie Vercoutere: “Maar wij hebben heel duidelijke afspraken gemaakt. Onbetaalde facturen worden eerst naar ons gestuurd. Onze financieel coördinator bekijkt dan met de gezinnen op welke manier en tegen welk ritme de factuur kan afbetaald worden. We doen dat op een menselijke manier. Ouders kunnen hier alles gespreid betalen."

Lees het voorbeeld van het Atheneum van Gentbrugge ter inspiratie

Onzekerheid

Katja, moeder van 2 kinderen: “Je kunt boeken ook tweedehands kopen via de site van het boekenfonds, maar je moet ze weten te vinden, want ze staan goed verborgen ergens in een hoekje. Het geeft ook veel onzekerheid. Als je de boeken nieuw bestelt, krijgt je onmiddellijk een duidelijk overzicht van wat je nodig hebt. Tweedehands moet je alles boek per boek gaan opsporen. Ik had schrik dat mijn dochter daar zou op aangesproken worden. Of dat ik niet de juiste boeken zou kopen, dus heb ik maar het zekere voor het onzekere genomen.”

Lees het verhaal van Katja

Drie procent van middelbare scholieren heeft geen boeken wegens armoede

Lees het artikel in De Morgen van 24/9/2021

Column Bart Eeckhout: Kinderen met koude frieten als ontbijt: pas als je het ziet, besef je weer hoe schrijnend en reëel dat beeld blijft

Lees de column in De Morgen va,n 24/9/2021

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.