14-09-2021

Jongerenverenigingen in gesprek met minister Dalle

Terug

Op 14/9/2021 ging een aantal jongeren van onze jongerenverenigingen Betonne Jeugd, VZW Recht-Op en Centrum Kauwenberg in gesprek met minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het werd een toffe en leerrijke ervaring. Ze hadden ook een duidelijke boodschap voor de minister.

"Bedankt om de verenigingen open te houden"

Ze bedankten de minister voor de moeite om de verenigingen open te houden tijdens de coronacrisis en de aandacht voor jongeren in armoede.

Verder dankten ze de minister ook voor zijn toegankelijkheid en luisterbereid. Hij neemt de tijd en het initiatief om te luisteren naar jongeren.

De deelnemers hadden het verder nog over de initiatieven die ze hebben genomen dankzij de extra ondersteuning van de regering, onder andere over de middelen in het kader van Generatie Veerkracht in het kader van het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP).

Aanbevelingen

Ze vroegen aan de minister om in de toekomst te blijven inzetten op:

  • jeugdwerk voor kwetsbare jongeren
  • mentaal welzijn: betaalbare hulpverlening, wegwerken van wachtlijsten, het belang van vrijwillig gebruik te kunnen maken van hulpverlening, aangepast aan de noden van jongeren, met therapeuten en hulpverleners met kennis van armoede en uitsluiting, een samenleving die erkenning geeft aan moeilijke leefsituatie en mentale problemen van jongeren in armoede
  • automatische rechtentoekenning: het is vaak onduidelijk waar jongeren recht op hebben en hoe ze aan die rechten geraken, er is nood aan duidelijk informatie en een kortere wachttijd bij de toekenning van rechten
  • toegankelijke vrijetijd, onder andere muzieklessen, sportkampen ...
  • betaalbaar en toegankelijk onderwijs: met begrip voor de leefsituatie van kwetsbare jongeren in onderwijs en financieel beleid dat gevoelig is voor armoede

VAPA Jeugd

Ze hadden het tot slot ook nog over de acties van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding in 2022:

  • Staten-Generaal 'Kinderen en jongeren in (kans)armoede': het is noodzakelijk jongeren te betrekken in de aanloop naar de Staten-Generaal, het Netwerk tegen Armoede kan instaan voor een actieve opvolging en de ondersteuning van verenigingen en jongeren in de deelnaam aan de voorbereidingen
  • Participatie van jongeren in armoede binnen beleid: het is noodzakelijk jongeren langdurig te betrekken, het is belangrijk participatie ook op lokale niveau te faciliteren door steden en gemeenten te inspireren en eventueel lokale participatietrajecten op te zetten in samenwerking met minister Somers. Ook daarin kan het Netwerk tegen Armoede ondersteuning bieden.
op bezoek bij minister Benjamin Dalle
op bezoek bij minister Benjamin Dalle
op bezoek bij minister Benjamin Dalle
op bezoek bij minister Benjamin Dalle

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.