17-10-2022

Armoede is als een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is

Terug

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober lanceerde de VRT een video met Linde Merckpoel en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in het kader van De Warmste Week. Ze vergelijken er armoede met een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is. Een probleem komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met problemen op andere vlakken. Zo is het voor mensen in armoede vaak moeilijk uit het spinnenweb te geraken. Cindy getuigt in de video wat dat voor haar betekende en hoe ze er is uitgeraakt.

's Morgens waren Linde en Cindy op StuBru te horen voor een interview met Fien Germijns over de video.

Een plek waar ik mezelf kon zijn

Humor is voor Cindy een relativerende factor: "Er zitten wat kronkels in de verbindingen in, maar dat is typisch voor een leven in armoede." Daarin vonden Linde en Cindy mekaar in de video.

Een sleutelmoment voor Cindy was toen ze als jongere terechtkwam bij Recht-Op Jongeren, waar ze zichzelf kon zijn. De vereniging heeft ook een project ingediend voor De Warmste Week.

Intussen werkt Cindy als ervaringsdeskundige bij het Netwerk tegen Armoede rond communicatie en beeldvorming over armoede. Haar missie: kwetsbare mensen boosten en hun stem luider laten klinken

Een heel fijne samenwerking

Cindy: "Het is een unieke kans om op die manier armoede in beeld te brengen voor de buitenwereld, hoe divers het is, hoe het verwerven zit en wat het doet met een mens aan de binnenkant."

Gert Van Tittelboom, communicatieverantwoordelijke van het Netwerk tegen Armoede: “We zijn heel blij dat we de kans kregen om nauw samen te werken met VRT in het kader van De Warmste Week. We hopen zo samen bij te dragen aan een goede en respectvolle beeldvorming over armoede, met de focus op talenten van mensen, zonder vooroordelen en stigma’s.”

Video 'Hoe kansarmoede een spinnenweb is waar je in blijft plakken'

Interview op StuBru over de video (vanaf 02:14:30)

Herbeluister het interview

De Warmste Week: Linde op zoek naar de betekenis van kansarmoede

Lees meer op de site van de VRT

Projecten van onze verenigingen voor De Warmste Week

Lees meer over de projecten

Podcast 'Snapt ge mij nu?' over kansarmoede

Beluister de podcast

Website De Warmste Week 2022

Surf naar de website

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.