27-09-2022

Vlam jij mee tegen kansarmoede?

Terug

De Warmste Week staat dit jaar in het teken van kansarmoede. Maar liefst 270 projecten zijn door de jury geselecteerd. Tal van organisaties en bedrijven organiseren allerlei acties om geld in te zamelen voor het goede doel. Onze verenigingen hebben in totaal 37 projecten ingediend. Bovendien werkten verschillende verenigingen mee aan programma's, podcasts en dossiers om kansarmoede om kansarmoede onder de aandacht te brengen.

Steun jij ook mee de 37 projecten van onze verenigingen voor De Warmste Week?

270 projecten bekendgemaakt voor De Warmste Week 2022

Op dinsdag 27/9 werden in Hasselt de 270 projecten bekendgemaakt die door de jury geselecteerd zijn voor De Warmste Week rond centrale thema kansarmoede. Daarbij zijn er 37 projecten van onze van onze 61 verenigingen. Een 30-tal projecten heeft het helaas niet gehaald.

Luana en Latifa van onze vereniging vzw Warm Hart in Houthalen stelden het project ‘Buurten’ voor aan Siska Schoeters op MNM en StuBru tijdens de live lanceringsshow op 27/9. Diezelfde dag getuigde Yassin (17j) van Betonne Jeugd live op StuBru over wat het betekent om als jongere in armoede op te groeien.
Herbeluister de interviews.

De 37 projecten van onze verenigingen voor De Warmste Week

logo De Warmste Week

Vanaf 27/9 kunnen organisaties, verenigingen en bedrijven acties opstarten ten voordele van De Warmste Week. Het opgehaalde bedrag van alle acties wordt dan eind december bekendgemaakt en verdeeld over alle projecten. We houden alleszins de vinger aan de pols bij de VRT over De Warmste Week en opportuniteiten voor interviews. Hieronder vind je het overzicht van 37 projecten die door onze 61 verenigingen zijn ingediend per provincie.

Brussel
  1. Vrienden van het Huizeke: de toekomst kansen geven aan de schoolpoort
  2. Pigment Vzw: Pigment Bar Politique: een innovatieve denktank op basis van ervaringsdeskundigheid.
  3. Chez Nous Bij Ons vzw:Pop Up Chez Nous
  4. ATD Vierde Wereld Vlaanderen: Recht op vakantie voor gezinnen in armoede: kracht halen uit samen zijn
Antwerpen
  1. Centrum Kauwenberg vzw: Een warm gezin
  2. BETONNE JEUGD VZW: Goe thuis! Betonne Jeugd schetst een portret van de mens achter zijn dakloosheid!
  3. Filet Divers vzw: Thuiskomen in het Kansenhuis bij VZW Filet Divers
  4. PSC Open Huis: Jonge vluchtelingen en senioren in armoede koken samen voor de buurt
    9.EVA-centrum vzw: Met mijn maatje op stap
    10.De Fakkel Project Welzijn: Van uitsluiting naar meer zelfvertrouwen, innerlijke rust, motivatie en veerkracht.
  5. Den Draai: Duurzaamheid en solidariteit als hefboom voor gezinnen in (kans)armoede
  6. T'ANtWOORD vzw: De wereld op je bord in buurtrestaurant ‘tHERT
  7. Vierdewereldwerking Mol vzw: Samen koken verbindt en versterkt
  8. Al-arm: Op pad mé Al-arm
  9. Recht-Op vzw: Onze stem telt. Samen een stap vooruit
  10. De Lage Drempel vzw: Mama's digitaal
  11. De Keeting vzw: Cultuurcafé Mechelen - Over culturele bruggen
Vlaams-Brabant
  1. De RuimteVaart vzw: Binnenstebuiten & buitenstebinnen - Samen koken en eten als ontmoeting binnen & buiten De RuimteVaart
  2. Buurtwerk 't Lampeke vzw: De warmste plek in onze buurt: hier brandt de lamp voor iedereen
Limburg
  1. Warm Hart vzw: Buurten: ontmoeting en vrije tijd voor iedereen
  2. SOMA vzw: SOMA Dromenjagers
  3. Ons Centrum vzw:Participatief theaterproject rond armoedeproblematiek
West-Vlaanderen

23. A'kzie vzw (vereniging waar armen het woord nemen): SloopKracht
24. Ûze Plekke VZW: Verhogen geletterdheid, digitale kennis en mediawijsheid bij ouders en kinderen van Ûze Plekke en de buurt
25. t'Hope vzw: t'Hope travel! Verbinden en ontdekken
26. SDV - Samen DiVers: SDV tot aan de huiskamer
27. t Kringske: We willen je graag in ons Kringske

Oost-Vlaanderen
  1. Beweging van Mensen met Laag inkomen en Kinderen vzw: Mensen een stem geven is mensen een kans geven
  2. De Zuidpoort Gent vzw: Beleidsbabbels in Nieuw Gent. Een laagdrempelige vorm van beleidsparticipatie om de stem van een zo breed mogelijke groep mensen met armoede-ervaring te horen.
  3. Vluchtelingenondersteuning Sint-Niklaas VLOS: 'RUSTPUNT' doorgangshuis voor thuislozen en mensen zonder wettig verblijf (VLOS Vluchtelingenondersteuning Sint-Niklaas)
  4. SIVI: Warm onthaal als schakel tussen basishulp en dienstverlening
  5. De Moazoart vzw: Zuurstof!
  6. Aalsterse Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw: Ken je rechten: thematische groepsbijeenkomsten rond basisthema's, voor en door
    mensen in armoede
  7. Welzijnsschakel Ommekeer vzw: Via brugfiguren mensen in armoede ondersteunen bij het opnemen van hun rechten en vanuit ervaringen van mensen in armoede bijdragen tot een meer toegankelijke dienstverlening in Erpe-Mere
  8. De Vrolijke Kring vzw: Opnieuw Samen Sterk
  9. Wijkcentrum De Kring vzw: FIETSBAZAAR, SPEELBAZAAR en BABYBAZAAR : schakel naar ontmoeting , dienst/hulpverlening en sociale grondrechten
  10. Sportclub Boezjeern (WC De Kring): Sportclub Boejzeern: een sportief en laagdrempelig aanbod voor kansengroepen in het Meetjesland

Wilt u de verenigingen liever rechtsreeks steunen? Doe een gift via onze website en ontvang een fiscaal attest vanaf 40 euro.

Lijst van 270 geselecteerde projecten

Bekijk de lijst

Programma's, podcasts en dossiers waar we aan meewerkten

Armoede is als een spinnenweb

Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober lanceerde de VRT een video met Linde Merckpoel en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in het kader van De Warmste Week. Ze vergelijken er armoede met een spinnenweb waarin alles met elkaar verweven is. Een probleem komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met problemen op andere vlakken. Zo is het voor mensen in armoede vaak moeilijk uit het spinnenweb te geraken. Cindy getuigt in de video wat dat voor haar betekende en hoe ze er is uitgeraakt. 's Morgens waren Linde en Cindy in een interview met Fien Germijns op StuBru te horen.

Interviews van mensen uit onze verenigingen

Luana en Latifa van onze vereniging vzw Warm Hart in Houthalen stelde het project ‘Buurten’ voor aan Siska Schoeters op MNM en StuBru tijdens de live lanceringsshow op 27/9.

Luana: “Het is heel fijn in de vereniging te zijn. We voelen er ons gelijkwaardig en kunnen zijn wie we zijn.” “Het doel van het project is om buurten samen te brengen en mensen en kinderen in kansarmoede te laten deelnemen aan de samenleving en aan betaalbare ontspanning.”
Latifa: “Ik kan in de vereniging terecht voor de begeleiding van mijn zoon bij het onderwijs, voor een laptop, huiswerkbegeleiding …”

Op 27/9 getuigde Yassin (17j) van vereniging Betonne Jeugd live op StuBru over wat het betekent om als jongere in armoede op te groeien: "Het betekent heel veel stress en dat je sneller volwassen wordt omdat je ook mee moet zorgen dat alles in orde is, zoals het betalen van de rekeningen."

"Betonne Jeugd is een toporganisatie die me heel goed heeft opgevangen, gesteund en gevormd. Ze staan altijd voor me klaar. Zonder hen zou ik niet zijn wie ik ben."

Interview met Luana en Latifa van vzw Warm Hart (vanaf 0:07:00)

Herbekijk het interview op VRT MAX

Interview met Yassin van Betonne Jeugd (van 01:45:00 tot 01:50:00)

Herbeluister het interview

Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige en medewerker bij het Netwerk tegen Armoede, verscheen op 11 december 2022 in De Zevende Dag samen met Kristel Verbeke. Het centrale onderwerp was kansarmoede, het thema van De Warmste Week 2022. Zowel Cindy als Kristel hopen de taboe rond kansarmoede te doorbreken en benadrukken dat kansarmoede een structureel probleem is waar je niet makkelijk zelf uitraakt.

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: "Kansarmoede blijft een structureel probleem, het is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'"

Ga naar het artikel

Bekijk het interview in De Zevende Dag

Ga naar VRT MAX

Yassin, Keyo en Pauwel van Betonne Jeugd, één van onze verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, praten in Faqda (VRT MAX) over kansarmoede. Kan je in kansmoede wel echt jezelf zijn? Zijn hobby's zo vanzelfsprekend? En is 'werk' altijd de oplossing? Door hun sterke getuigenissen geven ze meer inzicht in wat kansarmoede nu eigenlijk is.

“voor mensen niet in armoede, lijkt het vanzelfsprekend om een hobby te doen. Maar als je in armoede leeft, heb je vaak niet de tijd of het geld om te kunnen doen wat je graag doet. "-Keyo

Flo Windey staat stil bij kansarmoede in laatste 'faqda'-reeks van het seizoen

Lees het artikel

Bekijk de getuigenissen van Yassin, Pauwel en Keyo

Ga naar VRT MAX

Hoe belandt iemand in kansarmoede? En wat is de kans dat het jou ook kan overkomen? In de podcast "Wat is de kans?" gaat Max-Lena Vanden Eynde in gesprek met Vlamingen die leven in kansarmoede. Hoe kwamen zij hierin terecht en wat brengt het allemaal met zich mee? Eén ding wordt duidelijk: het kan iedereen overkomen. Heel wat verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, komen aan bod, zoals VZW Recht-Op, A'kzie Vzw, Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw en Betonne Jeugd. Het luisteren waard!

"Een hobby niet kunnen doen of een avond eens niet kunnen eten, geen enkele persoon zou dit mogen meemaken", zegt Yassin (17). Isalie en Yassin, vertrouwde gezichten bij Betonne Jeugd, getuigen over opgroeien in armoede op de instagampagina nws.nws.nws en in het bijhorende artikel van VRT NWS.

"Ik kreeg voor hele klas te horen dat mijn schoolrekening niet betaald was": Yassin (17) en Isalie (18) getuigen over opgroeien in kansarmoede

Lees en bekijk de getuigenissen

Verschillende bezoekers verenigingen waren te zien in het programma Vlammen tegen Kansarmoede van Kristel Verbeke. Het programma probeert aan de hand van verschillende getuigenissen meer inzicht te geven in kansarmoede.

Vlammen tegen Kansarmoede

bekijk de afleveringen

De Warmste Week 2022 - DWW22

Surf naar de website van De Warmste Week

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.