23-12-2022

Schenk de energiepremie en geef jouw warmte door

Terug

De energiepremie van de overheid wordt rechtstreeks aan iedereen gestort via de energieleverancier. Sommige mensen willen deze premie graag doorstorten aan mensen die er écht nood aan hebben. De lokale verenigingen van het Netwerk tegen Armoede bieden een warm onthaal, zonder drempels, voor iedereen die het nodig heeft. Bij een kop koffie, thee of soep of tijdens een activiteit helpen ze om kwetsbare mensen uit hun sociaal isolement te halen, sterker te maken, problemen aan te pakken en na te denken over structurele oplossingen in de strijd tegen armoede en uitsluiting. De verenigingen helpen mensen bij het beheer van hun energiefactuur en de contacten met de energieleverancier, geven tips om energiezuinig te leven ...

Schenk jouw energiepremie aan een vereniging van het Netwerk tegen Armoede en geef zo jouw warmte door aan mensen in een kwetsbare positie.

Ecopower riep eind november zijn coöperanten op om hun energiepremie te schenken aan het Netwerk tegen Armoede of één van onze verenigingen om zo de strijd tegen energiearmoede aan te gaan en niemand in de kou te laten staan.

Ik schenk mijn energiepremie

Doe een gift

Met jouw steun pakken we energiearmoede aan op korte én lange termijn

Deze winter worden mensen in energiearmoede onmiddellijk bijgestaan en verder geholpen zodat ze niet in de kou blijven staan. Tegelijk steun je de strijd van al die mensen en hun verenigingen tegen energiearmoede en voor structurele oplossingen: betaalbare energieprijzen en een sociaal tarief voor de meest kwetsbare burgers, geïsoleerde huurwoningen en sociale huisvesting ..

Lokale verenigingen maken dagelijks het verschil

Enerzijds maken de lokale verenigingen van het Netwerk tegen Armoede dagelijks tastbaar het verschil. Ze bieden een plek waar mensen welkom zijn, kunnen delen waarmee ze zitten, hulp krijgen. Praten lukt makkelijker bij een warme kop koffie of soep en in een letterlijk en figuurlijk warme omgeving. Ze helpen mensen bij het beheer van hun energiefactuur en de contacten met de energieleverancier.

Netwerk tegen Armoede en verenigingen strijden samen tegen energiearmoede

Anderzijds werkt het Netwerk tegen Armoede aan noodzakelijke structurele verandering en een beter beleid. De afgelopen jaren realiseerden ze o.a. mee het verbod op totale afsluiting van gas en elektriciteit in de winter, de invoering van ‘prepaid energie’ (budgetmeter) tussenkomsten uit het energiefonds van OCMW'S bij te grote energieschulden. Vandaag staan zij in de strijd tegen energiearmoede op de barricade voor het permanent verankeren van het sociaal energietarief voor mensen die op of onder de armoedegrens leven, namelijk iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds.

Zorg mee voor een betere herverdeling van de beschikbare middelen

Algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede: "De energiecrisis zorgt ervoor dat steeds meer mensen letterlijk in de kou staan. De energiepremie is een druppel op een hete plaat. Ze lost energiearmoede niet structureel op en is te weinig gericht naar mensen die het écht nodig hebben. We zijn voorstander van een premie die veel effectiever is en vooral toekomt aan mensen en gezinnen met de grootste kans op energiearmoede. We pleiten voor een betere herverdeling van de beschikbare middelen. Alleen zo wordt het overheidsgeld pas goed besteed."

"Jouw steun geeft mensen in armoede de broodnodige energie om aan oplossingen te werken."

Hoe helpen de verenigingen jouw warmte te verspreiden?

De verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen zetten zich dagelijks in om energiearmoede te bestrijden. Deze voorbeelden geven inspiratie over hoe onze verenigingen jouw warmte mee kunnen verspreiden. Deze kleine en grote initiatieven hebben een effect op de situatie en het welzijn van mensen in een kwetsbare positie:

 • Bij sommige verenigingen gaan energiesnoeiers bij mensen thuis op bezoek en helpen ze hen te besparen op hun energiefactuur.
  Ivo (66): "De energiesnoeiers keken naar mijn energiefactuur en hebben alle kamers van ons huis doorlopen. Aan de raamkozijnen spoten ze siliconen en ze vervingen de bestaande lampen door spaarlampen. Ze zijn ook gaan praten met de huisbaas over dakisolatie. Daar bestaan goedkope leningen voor, wat de huisbaas niet wist."
 • Koffie en papieren: formule waarbij een vereniging de deuren openzet voor kwetsbare mensen die vragen hebben bij papieren en formulieren. Bij een kop koffie of thee begeleidt een medewerker of vrijwilliger de mensen bij het invullen van documenten of het regelen van een afspraak, zowel op papier, via telefoon of computer.
 • Een aantal verengingen heeft een sociaal restaurant. Het is de ideale plek voor een warme maaltijd in een warme omgeving.
 • Verschillende verenigingen hebben een sociale kruidenier waar bezoekers allerlei producten en levensmiddelen kunnen kopen aan voordelige prijzen. Jouw gift kan bijvoorbeeld helpen om er ook energiezuinige producten, zoals LED-lampen, in het aanbod op te nemen.
 • Andere verenigingen bieden dan weer een warm onthaal en extra kansen voor kwetsbare kinderen en begeleiding en ondersteuning van de ouders.
 • Een aantal jongerenverenigingen zorgt ervoor dat ook kwetsbare jongeren, waaronder dakloze jongeren, een warme en veilige plek kunnen hebben, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien.

Zoek één van onze verenigingen in jouw buurt

Het Netwerk tegen Armoede bestaat uit verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen in Vlaanderen en Brussel.

Er is vast en zeker een vereniging bij jou in de buurt. Zoek een vereniging op de pagina met contactgegevens van de verenigingen op onze website.

Geef jouw warmte door

Wil jij jouw energiepremie schenken en zo mee de steun herverdelen?
Je gaat als volgt te werk:

 • Klik hieronder op de knop 'Ik schenk mijn energiepremie'
 • Vul jouw gegevens in het formulier in
 • Kies een vereniging van het Netwerk tegen Armoede
 • Vul het bedrag in
 • Kies een betalingsmethode
 • Kies als specifieke vermelding 'Schenking energiepremie'
 • Klik op de knop 'Betaal'

Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest.

Hartelijk dank voor uw schenking!

Ik schenk mijn energiepremie

Doe een gift
Campagne Ecopower

Campagne: schenk uw energiepremie aan de strijd tegen armoede

Bekijk de campagne van Ecopower

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.