21-03-2023

20 jaar strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid

Terug

Vandaag 21 maart is het 20 jaar geleden dat het Armoededecreet werd gepubliceerd. Het Decreet schetst de unieke werking en subsidiëring van de "Verenigingen waar armen het woord nemen" en roept ook het Netwerk tegen Armoede in het leven. Het was voor heel wat initiatieven de formele erkenning dat dialoog met mensen in armoede en hun participatie aan de samenleving cruciaal is. Al 20 jaar voeren wij strijd tegen armoede en ongelijkheid samen met onze 61 verenigingen, met de 22.000 mensen met armoede-ervaring die zij bereiken. Al 20 jaar nemen we het op voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan.

We verzamelen op 8 juni met onze verenigingen, genodigden uit het middenveld en beleidsmakers om 20 kaarsjes uit te blazen in La Madeleine in Brussel. We blikken terug op 20 jaar strijd tegen armoede en geven een stand van zaken van de resultaten. We kijken ook vooruit met de uitdagingen en plannen voor structurele armoedebestrijding in de toekomst. Centraal staan de ervaringskennis van mensen in armoede en hun participatie en dialoog met de samenleving.

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: "Mensen in armoede worden vaak gehoord, maar vragen zich ook af of er dan ook effectief iets gedaan wordt met hun input. Het blijft een strijd voor ons om ook ernstig genomen te worden. Wij willen dat er ook echt geluisterd wordt naar onze ervaringen maar ook naar de oplossingen die wij aanreiken in de strijd tegen armoede. Mensen in armoede kunnen wel meer dan enkel hun verhaal te vertellen. Zij kunnen beleidsmakers inspireren om meer en het beter te doen. Alleen dan kunnen we armoede echt doen dalen.”

Tel jij mee af naar het Toekomstcongres?

Bekijk meer info

Lees verhalen van mensen in armoede uit onze verenigingen op onze website

Surf naar de verhalen

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.