19-04-2023

Wetsontwerp Dermagne: een goede eerste stap, maar niet genoeg

Terug

Het recent goedgekeurde wetsontwerp Dermagne is bedoeld om oplopende schulden te voorkomen. Het is een eerste stap in de goede richting na jarenlange politieke stilstand waardoor heel veel mensen in de schuldenspiraal terecht zijn gekomen en nauwelijks een uitweg zagen.

Het Netwerk tegen Armoede stelt vast dat de drempel om hulp te zoeken bij beginnende schulden enorm hoog is. De schaamte om hulp te vragen is enerzijds groot, maar ook de bereidheid van welzijnsdiensten om te helpen is beperkt door van de omvang van de problematiek.

Dit wetsontwerp is een stap in de juiste richting, maar helaas verlaagt het de drempel niet voor mensen met betalingsproblemen om snel hulp te zoeken. Om ontsporende schulden echt te voorkomen zijn de volgende maatregelen cruciaal:

  • Verlaag de drempel tot diensten schuldhulpverlening: zorg dat mensen op de hoogte zijn van het bestaande aanbod en dat ze ook bij beginnende schulden werkelijk hulp kunnen krijgen.
  • Maak een duidelijk wettelijk kader op waarbinnen incassobureaus mogen handelen. Momenteel is er weinig toezicht op deze sector en innen zij vaak onrechtmatige/betwistbare schulden
  • Zorg dat consumenten hun rechten goed kennen en weten hoe of waar ze schulden kunnen laten betwisten. Enkel schulden die niet betwistbaar zijn, mogen geïnd worden.

We kijken uit naar het vervolg en verdere stappen in het beschermen van mensen tegen armoede en ontsporing van schulden. De huidige koopkrachtcrisis is een teken aan de wand van een problematiek die ongetwijfeld opnieuw veel gezinnen maar ook alleenstaanden zal treffen. Ook als er inkomens zijn uit arbeid.

Organisaties tegen overmatige schulden en armoede over nieuwe wet Schulden van de consument

Lees de opinie van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding

Geen honderden euro’s extra kosten als je factuur niet op tijd betaalt: “Gedaan met cowboys die geld verdienen op kap van kwetsbare mensen”

Lees het artikel op HLN.be

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.