07-05-2024

Antwerpse armoedeverenigingen trekken aan alarmbel over drempels digitaal inschrijvingsregister sociale woningen

Terug

De helft van de kandidaat-huurders van Woonhaven dreigt van de wachtlijst voor een sociale woning geschrapt te worden. Daarom trekken de Antwerpse armoedeverenigingen van STA-AN vzw aan de alarmbel over de drempels van het digitaal Centraal Inschrijvingsregister (CIR) voor mensen in een kwetsbare positie. Bart Van Eeckhoven van PSC Open Huis reageerde in verschillende media op 6/5/2024.

De Vlaamse overheid heeft op 18/3/2024 het CIR in het leven geroepen. Kandidaat-huurders die voordien al op de wachtlijst bij één of meerdere woonmaatschappijen stonden, zullen nu één digitaal dossier hebben in het centraal inschrijvingsregister. Bovendien startte ook de actualisatie. Er zijn grote gevolgen voor wie niet reageert of niet tijdig de juiste documenten bezorgt. Zij worden van de wachtlijst geschrapt. We waarschuwden eerder al over de hoge drempels en enorme gevolgen.

"Er wordt geen rekening gehouden met kwetsbare situatie van mensen waarover het gaat"

Bart Van Eeckhoven van de Antwerpse armoedevereniging PSC Open Huis: “We hopen dat de lokale woonmaatschappijen momenteel nog niet tot schrapping overgaan. Er wordt geen rekening gehouden met de kwetsbare situatie van de mensen waarover het gaat. Het CIR is een digitaal systeem, maar voor een groot deel kandidaat-huurders gaat die digitale evolutie te snel.”

Het Netwerk tegen Armoede waarschuwde bij de invoering van het CIR al dat het heel belangrijk is om de inschrijving te bevestigen. Anders worden mensen geschrapt en verliezen ze hun plek op de wachtlijst. Om zo weinig mogelijk mensen uit de boot te laten vallen, stelde het Netwerk tegen Armoede met de vereniging De Zuidpoort uit Gent een infografiek op met duidelijke stappen die de kandidaat-huurders moeten ondernemen.

Helft van kandidaat-huurders Woonhaven dreigt van wachtlijst sociale woning geschrapt te worden

Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Verlies je plek op de wachtlijst niet! Nieuw inschrijvingsregister voor sociale woningen

Bekijk de infografiek

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.