Armoedeverenigingen zetten aanbevelingen op agenda van lokale verkiezingen
De lokale verkiezingen van 13 oktober vallen net voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10. Daarom zetten het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale verenigingen hun aanbevelingen voor een lokaal armoedebeleid op de politieke agenda. De stem van mensen in armoede wordt helaas te weinig gehoord. “Wie beter dan mensen in armoede zelf kunnen oplossingen aanbrengen die écht werken. De lokale besturen nemen vaak beslissingen die invloed hebben op hun dagelijks leven, zonder hen te raadplegen. Daarom nemen ze het woord als raadgever voor het lokaal (armoede)beleid. Ze trekken de burgemeesterssjerp aan en geven aanbevelingen voor als zij het voor het zeggen zouden hebben,” zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Met de campagne ‘Als ik burgemeester ben …’ laten ze de stem van mensen in armoede horen. De lokale verenigingen organiseren politieke debatten en acties om hun eisen en aanbevelingen kenbaar te maken.
Vijf centrale aanbevelingen voor lokaal armoedebeleid
Algemeen coördinator Heidi Degerickx: “Steden en gemeenten krijgen meer en meer verantwoordelijkheid over het armoedebeleid. Ze staan dichtbij hun inwoners en dat heeft zo zijn voordelen. De lokale besturen hebben een aantal hefbomen in handen in de strijd tegen armoede. Maar ze hebben vaak onvoldoende kennis over armoedebestrijding of maken er niet de nodige budgetten voor vrij.” Bovendien dreigen door de afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen mensen in een kwetsbare positie niet meer gehoord te worden. Daardoor haken ze soms af.
De campagne ‘Als ik burgemeester ben …’ schuift vijf centrale aanbevelingen voor alle lokale besturen in Vlaanderen naar voren:
- wonen: "Als ik burgemeester ben, zorg ik voor meer en betere sociale woningen"
- inkomen: "Als ik burgemeester ben, krijgt iedereen een menswaardig inkomen"
- werk: "Als ik burgemeester ben, zorg ik voor meer begeleiding naar werk en jobs op maat"
- vrije tijd: "Als ik burgemeester ben, zorg ik voor betaalbare vrije tijd"
- openbaar vervoer: "Als ik burgemeester ben, verbeter ik het openbaar vervoer en de bereikbaarheid"
Oplossingen en aanbevelingen van onderuit
De lokale armoedeverenigingen bespraken de voorbije maanden problemen en drempels in hun stad of gemeente samen met mensen met armoede-ervaring. Ze gingen op zoek naar oplossingen die écht werken voor hen. Het Netwerk tegen Armoede stelde daarvoor een digitale inspiratietool en een methodiek ter beschikking om de partijprogramma’s te analyseren en de dialoog aan te gaan. De verenigingen bundelden hun aanbevelingen en eisen in een memorandum of nota voor de lokale kandidaten. Ze gaan ermee in gesprek, organiseren debatten en voeren actie in hun stad of gemeente om deze kenbaar te maken.
Het Netwerk tegen Armoede ondersteunde de verenigingen met de toolbox ‘Leve de Democratie’ om mensen goed te informeren over de lokale verkiezingen. Met de toolbox werkten ze rond politieke participatie van kwetsbare burgers met gespreksmethodieken, informatieposters, stickers en kaartjes. Verder kregen de lokale besturen een leidraad toegestuurd om de weg naar de stembus te effenen voor mensen in een kwetsbare positie.
Iedereen burgemeester
De lokale verenigingen vatten in de week voor de verkiezingen post op openbare plaatsen of evenementen en voeren actie voor een beter lokaal armoedebeleid. Mensen met armoede-ervaring trekken een burgemeesterssjerp aan en poseren met een fotokader om de lokale eisen en aanbevelingen kracht bij te zetten. De lokale initiatieven staan op de website UiTinVlaanderen.be en in een kalender op de website alsikburgemeesterben.be. Op de website staan ook eisen en aanbevelingen, campagnemateriaal, foto’s, filmpjes en artikels.
Acties voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10
Op 17 oktober staan heel wat acties op het programma, zoals expo’s, theater, lezingen, optochten en fakkeltochten, een hulde aan de steen tegen armoede in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen en Brussel.
De Antwerpse armoedeverenigingen palmen de Bourlaschouwburg in voor een een dag en avond vol lezingen, een expo, workshops, theater, muziek, poëzie en call to actions die je uitdagen om samen armoede te bestrijden. Tim ‘S Jongers geeft ‘s morgens de aftrap met een lezing over zijn boek ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’.
In Brussel verzamelen armoedeorganisaties voor een actie op het Beursplein om het maatschappelijke administratief doolhof aan te klagen. Ze bezetten het plein met symbolische loketten en pleiten voor administratieve vereenvoudiging. Zo kan iedereen zijn rechten laten gelden.