17-07-2024

Stemmen voor iedereen: Toolbox aan de slag met de verkiezingen

Terug

Middenveldorganisaties vormen een brug tussen beleidsmakers en burgers. Ze kunnen een cruciale rol spelen in de participatie van mensen in armoede aan de verkiezingen.

Het Netwerk tegen Armoede maakte daarom een toolbox voor onze 61 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen. We nodigen ook andere organisaties en verenigingen uit om een kijkje te nemen. Deze (digitale) doos gebruik je zoals jij wil. Er zijn gespreksmethodieken, informatieposters, stickers en kaartjes rond de lokale verkiezingen. Jij kiest wat je gebruikt in jouw werking.

In de toolbox vind je onderstaand materiaal:

Een inspiratiegids over drempels om te gaan stemmen.

In dit handig boekje vind je verschillende drempels die mensen in armoede ervaren. Ontdek mogelijke oplossingen en goede voorbeelden van andere organisaties. Duidelijke info? Vervoer naar het stembureau? Quizzen over de verkiezingen of tattoos? Check! Ontdek alle mogelijkheden en bladeren door de inspiratiegids.

Ontdek de inspiratiegids

Naar de inspiratiegids

Methodieken om aan de slag te gaan in de themawerking van een vereniging of tijdens een gesprek

Ga in groep het gesprek aan over politiek. Maak gebruik van de gespreksmethodieken om jezelf handvaten te geven. Op die manier vermijd je dat het een welles-nietesdiscussie wordt of dat botsende belangen centraal staan. Het is meer verdiepend om het te hebben over waarom er een keuze wordt gemaakt. In de toolbox kan je drie kant-en-klare methodieken vinden

Ontdek de methodieken

Naar de methodieken

Posters om op te hangen in een vereniging

Overtuig de voorbijganger of korte bezoeker met een treffende poster. In de toolbox kan je één poster vinden met een simpele, maar treffende slogan. Daarnaast kan je een poster vinden waar men kan aanduiden of ze (niet) gaan stemmen. Op die manier toon je wie wél gaat stemmen, en kan dit zorgen voor een overtuigend groepsgevoel.

Ontdek de motiverende poster

Naar de motiverende poster

Ontdek de interactieve poster

Naar de interactieve poster

Een blad met gesprekstips voor medewerkers in een vereniging

Praten over politiek in een vereniging is niet altijd makkelijk. De meningen zijn verdeeld en soms scherp. Het gaat dan ook over waarvoor je staat, wat je belangrijk vindt, wat je anders wil zien ... Die gevoeligheid is goed, want politiek is ook dichtbij. Bij de gesprekstips vind je enkele tips om het gesprek aan te gaan.

Ontdek de gesprekstips

Naar de gesprekstips

Een methode en een spel om de standpunten van lokale partijen te verzamelen en te bespreken

Het spel “Leve de democratie” is een spel dat je speelt in een groep, met iemand die de begeleiding van het spel op zich neemt. Op een interactieve manier leer je waarvoor elke partij staat. In het sjabloon schrijf je de standpunten van de partijen
in jouw gemeente voor elk onderwerp. Die verkrijg je aan de hand van enkele vragen die je stelt via mail aan elke partij.

Ontdek het spel

Naar de handleiding

Ontdek het spel

Naar de invulkaarten

Dilemmakaartjes over de verkiezingen

In deze toolbox kun je dilemmakaartjes vinden. Deze – soms ludieke, soms moeilijke – dilemma’s hebben als doel om het gesprek te starten. Op de achterkant staat een activerende boodschap. De kaartjes kunnen gewoon in de ruimte liggen. Ze hoeven geen extra begeleiding. Je kunt ze wel gebruiken om het gesprek aan te gaan. Dan begin je simpelweg met het dilemma op het kaartje. Gekozen wat je het belangrijkste vindt? Maak dan ook een keuze tijdens de lokale verkiezingen!

Ontdek de dilemmakaartjes

Naar de dilemmakaartjes

Benieuwd naar wat we maakten voor lokale besturen?

Ontdek het hier

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.