Pano legt schrijnend tekort aan sociale woningen bloot
Sterke reportage van Pano op VRT 1 over de wachtlijsten voor sociale woningen op 5/3/2024. De reportage legt het schrijnende tekort een sociale woningen bloot. 176.000 gezinnen staan op de wachtlijst. Dat zijn er meer dan dat er sociale woningen zijn. Wat betekent het voor de mensen die wachten en waarom staan er zo veel sociale woningen leeg? Wat is het beleid van de Vlaamse overheid? Deze reportage toont dat er een grote nood is aan meer en betere sociale woningen, een jarenlange eis van het Netwerk tegen Armoede. We leggen onze eisen voor een beter woonbeleid nog eens op tafel in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 2024.
176.000 gezinnen op wachtlijst voor sociale woningen, gemiddelde wachttijd vier jaar
Ongeveer 176.000 huishoudens wachten op een sociale woning. De gemiddelde wachttijd is vier jaar. Maar uit de reportage en signalen uit onze verenigingen blijkt dat de wachttijd vaak veel hoger ligt, zelfs tot tien jaar of meer. Het gaat over huishoudens die moeten overleven op een bijzonder krappe en precaire private huurmarkt, met woningen van slechte kwaliteit en huurprijzen die steeds moeilijker betaalbaar zijn. Het recht op wonen van deze huishoudens is geschonden. Een sociale woning is een oplossing, maar het bouwritme van sociale woningen is veel te traag. Al meer dan 20 jaar komen er jaarlijks 2.000 sociale woningen bij. Dat getal ligt veel te laag, zeggen de experts in Pano. "Op deze manier duurt het nog meer dan 80 jaar voor we de huidige wachtlijst wegwerken."
Sociaal wonen duidelijk geen prioriteit van Vlaamse Regering
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele ziet dit echter anders en reageert in de reportage: "Ik wil vooral dat zoveel mogelijk mensen erin slagen een eigen woning te kopen en daar hebben we ook zeer veel inspanningen voor gedaan. Het is geen ambitie van de Vlaamse overheid om zoveel mogelijk sociale woningen te hebben." Het is duidelijk dat sociaal wonen geen prioriteit is voor de Vlaamse Regering.
Vlaams woonbeleid schiet tekort en moet dringend omgegooid worden
De cijfers en verhalen in Pano maken duidelijk dat het woonbeleid dringend omgegooid moet worden. Actie is nodig! De Vlaamse Regering moet inzetten op meer en betere sociale woningen om de wooncrisis aan te pakken en het recht op wonen te garanderen voor iedereen, ook voor mensen die niet kunnen kopen.
Een sociale huurwoning is een belangrijke hefboom om uit armoede te geraken. Het maakt een wereld van verschil. Het biedt de stabiliteit die mensen in armoede nodig hebben om hun leven op de rails te krijgen en is de basis om andere rechten, zoals het recht op werk, het recht op onderwijs ... te kunnen realiseren.
Nathalie uit Kortrijk: “Dankzij de sociale woning heb ik rust gevonden. Ook in mijn hoofd.”
De getuigenis van Soukaina in Pano is dan ook sprekend voor de verhalen die we horen via onze verenigingen:
"Dit appartement is voor mij een basis om alles te kunnen doen. Sinds ik mijn woning heb, gaat het veel makkelijker op school. Ik wil heel graag mijn school afwerken, en nu voelt het goed en veilig om dat te doen."
Pano-reportage 'De Wachtlijst' van 5/3/2024
Herbekijk de reportage op VRT MAXRuim 176.000 mensen op de wachtlijst, tegelijk staan 15.000 sociale woningen leeg: hoe kan dat?
Lees het artikel op VRT NWSOnze aanbevelingen voor het Vlaamse woonbeleid
Het Netwerk tegen Armoede stelde samen met de lokale verenigingen een memorandum met eisen en aanbevelingen op voor de verkiezingen in 2024.
Onze voornaamste aanbevelingen voor het Vlaamse woonbeleid:
- Verhoog het aanbod en bouwritme van sociale woningen
- Waarborg kwalitatieve en betaalbare woningen op de private markt
- Voorzie een wonen- en energiepact voor sociaal rechtvaardig klimaatbeleid
Lees meer over deze en andere aanbevelingen in het memorandum '24 speerpunten voor een structureel armoedebeleid in 2024'.
We trokken eerder al aan de alarmbel over de wachtlijsten voor sociale woningen met onze campagne rond de Werelddag van Verzet tegen Armoede in 2022 met als titel 'Gezocht: 180.000 woningen voor een warme thuis'.